a

A jóga mindenkié!

Ma hívott egy lány, aki azt kérdezte, hogy mikor lesz megint Pilates nálunk, mert ő jógázni nem mer jönni. Ő inkább “csak” tornázna.

Viszonylag gyakran fordul ez sajnos elő, hogy valaki azt mondja, fél a jógától, mert ő azt biztos nem tudja majd megcsinálni, amit látott azon a képen valahol.

Tudjátok mi az igazság? Hogy a jóga mindenkié!

A jógának teljesen mindegy, hogy te hány éves vagy, hogy idős vagy-e, vagy fiatal, hogy túlsúlyos vagy sovány, hogy hajlékony vagy merev, hogy nő vagy férfi, hogy szőke vagy barna, hogy hosszú a lábad vagy rövid, vagy hogy hány hajszálad van, nem, ezek a jógában semmit, de tényleg semmit nem számítanak!

Sajnos eljutottunk oda, hogy a jóga kezd félelmetesnek tűnni azok számára, akik, ha belenéznek a tükörbe, nem látják valamiért tökéletesnek magukat. Persze azokkal szemben, akiket túlidealizálnak, akik elérhetetlennek tűnő gyakorlatban mutogatják magukat a közösségi média felületein. És nem azzal van a baj, ha valaki szuperül tudja a testét háromszor maga köré tekerni és azzal hogy ezt meg is mutatja, biztos nagyon sokat gyakorolta.

Azzal van a gond, ha ezzel a dolog itt megáll és ha megáll arra azt mondja, hogy az hashtag yoga. A probléma ott kezdődik, ha azt kommunikálja, hogy a jóga ennyi. Az igazi jógi mindig fog neked egy életbölcsességet is hozzátenni, amit a saját gyakorlása által megtapasztalt.

Nem a kép a lényeg, hanem, hogy mit ír alá!

Nekünk jógaoktatóknak komoly felelősségünk van abban, hogy elmondjuk, ahányszor csak lehetséges, hogy nem csak a modellalkatúak tudnak jógázni. Nem csak azok, akik drága jógaruhát tudnak venni. Nem csak azok, akik a legcsúszásgátlóbb, bőrleszedős matracot meg tudják engedni maguknak.

Egyébként akkor veszem észre, hogy már kezdek öregedni, amikor az unásig mesélem újra meg újra a bezzeg az én időmben sztorimat, hogy akkor én még egy rongyszőnyegen tanultam meg jógázni. De ez tényleg így volt és akkor ezek mind mind még nem számítottak. Felvettem a melegítőalsóm és egy pamut pólót és irány az óra. Ennyi jógastúdió sem volt, most már gombamód nőnek ki a földből, minden sarkon terjeng a füstölőszag.

Szóval a jóga nem válogat. A jóga célja nem a fiatalság, a szépség, a karcsúság és a hajlékonyság és a derékfájás megszüntetése. Persze ezek a külsőségek egy idő után úgyis jönnek maguktól, nem tudsz a jó mellékhatásoktól elhajolni és örülünk is nekik, de ezek csupán a jóga velejárói. Valahogy átalakul a testünk az elménkkel együtt, ahogy tudatosan dolgozunk velük, ha rendszeresen gyakorolunk.

Mint ahogy azzal sincs semmi baj, ha valaki “csak” alakformálást szeretne, zsírégetést, izmosodást, ezek mind megférnek a jóga mellett, nem kell mindenkinek jógáznia. Senki sem több azáltal, hogy jógázik, és ha mégis ezt gondolja, sőt mondja, biztos lehetsz benne, valójában nem jógázik. Nagyon szuper a Pilates vagy az úszás is, csak tudjuk, hogy teljesen más a célja. És ne tévesszük össze az almát a körtével.

A jóga célja a jóga.

A jóga egy önismereti út. A címkék mellékesek. Nem az a lényeg, hogy mi áll az órarendünkben, hogy az alapozó óra vagy Hatha jóga vagy Vinyasa. Hogy te hogyan tudsz összehangolódni az oktatóval, azzal a jógával, amit számára a jóga jelent, ez a lényeg. Ezért én mindig mindenkit arra bíztatok, hogy minél több oktatót próbáljon ki. Nincs rossz oktató, csak van akivel te könnyebben össze tudsz kapcsolódni, akinél nagyobb biztonságban tudod magad érezni, akinél te valamiért többet kapsz, mint a másiknál, de az is lehet, hogy valakinek meg pont az a másik tud többet adni.

A jóga a személyes tanátadás művészete.

A jóga nem vallás, nem kell hinni benne. A jóga nem sport, nincs teljesítménykényszer, nem kell versenyezni, győzni. A jógával együtt jár, hogy fogysz, vagyis inkább a testsúlyod és az alakod közelít egy egyensúlyi állapothoz, azért mert az elmetudatossággal és a testtudatossággal együtt jár, hogy izmosodsz, hogy méregtelenítesz, hogy változol. Az, hogy a jóga stresszoldó, hogy javul a gerinc egészsége, az ízületek mozgékonysága és így tovább, ezek mind történnek maguktól, egyik sem a jóga célja.

Amitől több vagyis inkább más a jóga, amitől talán egy kis pluszt is kaphatsz, hogy a jóga a hagyomány szerint a citta vrtti nirodha, az elme hullámzásának a megszüntetésének az egyik eszköze.

Ez és kizárólag ez a jóga egyedüli célja.

Amíg hullámzik az elme, amíg vihar van bent, addig a test azt megmutatja. Ha fogyni akarsz, inkább menj el futni!

A jógaoktató sem tökéletes, akkor is ha úgy néz ki azon a képen, ugyanúgy megvannak a harcai, csak vagy hamarabb végez velük, vagy ritkábban kerül a csatatérre.

A jóga a judzs gyökből származik és igát jelent, önmagad megzabolázását. ami azt jelenti, hogy a miértekre is választ kaphatsz, ha azzal a szándékkal érkezel és kíváncsi vagy egyáltalán arra, hogy miért merev a csípőd.

Lehet, nem első alkalommal kapjuk meg a válaszokat. Sokszor a kérdéseket sem tudjuk feltenni, amikor először állunk a matracra, csak például jövünk azzal, hogy fáj a hátunk és hallottunk róla, hogy erre jó lesz a jóga.

Arra később jössz majd rá, hogy a hátfájásodnak komoly oka van, hogy az érzelmek, a gondolatok és a tetteid vezettek oda, hogy most fáj, tehát ezek megválogatásával is fogod tudni megszüntetni a hátfájásodat. Közben meg az ászana gyakorlással megerősíted a testedet, aztán lehet, hogy csak a harmadik vagy lehet, hogy csak a tizedik alkalommal, vagy két év múlva egyszer csak a homlokodra csapsz, hogy aha!

Hogy mikor, az nagyon attól függ, hogy te milyen beállítottságú ember vagy, mennyire tudod átadni magad a gyakorlásnak.

Az sem jó, ha egy elvárással érkezel, hogy na jöttem megoldani hozzátok az életemet a jógával. Ha így jössz, biztos nem kapod meg azt, amit akarsz.

Bárki jógázhat és bármilyen szándékkal!

Várunk, ha csak mozogni akarsz, de akkor is, ha éppen komoly önismereti munkában vagy. Gyere, ha azt gondolod, nagyon merev vagy, ha fáj a hátad, ha fáj a lábad a csípőd, a bármid, ha túl sokat stresszelsz, ha elégedetlen vagy az életeddel, akkor is, ha azt gondolod, nem tudsz egy helyben maradni, vagy, ha szorongó alkat vagy, de akkor is, ha ezek mind nem jelennek meg az életedben és jól érzed magad. Akkor is gyere, ha épp boldog vagy és kiegyensúlyozottnak gondolod magad, hogy ez az állapot sokáig vagy akár örökre így maradjon.

A jóga egy csodálatos eszköz és mindenkinek azt adja, amit tőle kér.

És néha egy cseppnyi varázslatot mellé.

Várunk szeretettel!

Namasté – ami azt jelenti, te és én egyek vagyunk a szívünkben

Brávácz Alexandra