Hausel Nóra

Hausel Nóra

HATHA JÓGA, VINYASA FLOW

Az órádat hogyan jellemeznéd, milyen?

Lendületes, kreatív és felemelő áramlás jellemzi, ahol egy tiszta, saját tér megteremtésére, a határok megismerésére és a stabilitásra fókuszálunk.

Hogyan találtál a jógára?

A 2010-es évek elején Berlinben kezdtem el jógázni az egyetemen, később Amszterdamban találtam meg a helyem igazán, ahol négy évig a Svaha Yoga stúdióba jártam gyakorolni. A tanáraimat is ennek az intenzív időszaknak köszönhetem, amely jelenleg is meghatározza mind a saját gyakorlásom, mind pedig az oktatásom.


Mit jelent neked a jóga?

A jóga nekem az otthonom. Sokat költöztem az elmúlt évtizedben és nekem az jelenti az otthonosságot, a hazatalálást, ha látom a talpam alatt a jogaszőnyegem.


Mi a legfontosabb tanítás vagy tanács, amit adnál?

Your body is your temple. A tested a templomod, figyelj rá oda, és hallgass az intuícióidra!

Mesélj magadról három érdekességet!

A gimnáziumban szakfordító és tolmács szerettem volna lenni, de ezt az álmomat szerencsére csak nagy kitérők után (árán) tudtam megvalósítani, jelenleg is hallgató vagyok az ELTE-n, a többnyelvűségem pedig meghatározó eleme a szakmai és magánéletemnek. Ezeknek a kitérőknek köszönhetően viszont a saját életem legjobb költöztető cégévé váltam, ezért – ha szükséges – 24 óra alatt képes vagyok összepakolni mindenem. Az elmúlt 13 évben nagyjából 16-szor költöztem, háromszor váltottam országot és várhatóan fogok is még. Szeretem a különleges vagy éppen törött porceláncsészéket, a képzőművészetet és a vizet minden formában.

Hogy fogja magát érezni a tanítványod az óra után?

Felszabadultan, biztonságban és feltöltődve új energiákkal, ötletekkel, kreatív inspirációkkal.

Ki van leginkább hatással rád?

Spirituálisan az amszterdami tanáraim, ezenkívül Janine de Giovanni haditudósítót, újságírót és Meera Lee Patel illusztrátort említeném, valamint lenyűgöz a színészek munkája is, nagyon szeretem a színházat. De leginkább az egyszerű emberek rendíthetetlen tartása és kitartása inspirál.

Fotó: Schreiber Nikolett, @naturalsentiments
Kedvenc étel?

Nem vagyok különösebben jó evő, bizonyára ez arra is visszavezethető, hogy nem igazán szeretek főzni, és jobban szeretem, ha valaki nekem főz valami egyszerű finomságot. Vannak évszakok és időszakok, amikor mindig ugyanazt szeretem enni, akár hetekig is, majd váltok. Szeretem az avokádót, a brokkolit, a céklát, a fügét, az almát, a füstölt vagy sült ételeket, a salátákat és a tésztákat, az étcsokit és a sós-vajas kenyeret egy finom kávéval. Inkább a folyékony dolgok érdekelnek az étkezésben, a teákat, a különleges kávékat és a finom borokat kedvelem.

Kedvenc könyv?

Most éppen ezeket olvasom (újra): J. K. Rowling: Harry Potter (összes); Bernhard Schlink: A felolvasó; David Grossman: More Than I Love My Life (Csak játszik velem az élet), Nádasdy Ádám: Hordtam az irhámat.


Kedvenc film?


Nagyon hosszú a lista és az éppen aktuális hangulatomtól függ, hogy mit választok. De vannak „alapdarabok”, amelyeket mindig újranézek, néhány klasszikus ezek közül: Benjamin Button különös élete, Véres gyémánt, Mona Lisa mosolya, Saját erdő (Nádas Péter íróról készült portré).

A jóga mellett mit szeretsz csinálni, hogyan szeretsz kikapcsolódni, töltődni?

Szeretek olvasni, sokat írok (kézzel) magamnak, és imádok egyedül céltalanul sétálgatni, idegeneket megfigyelni egy-egy kávéházi kitérőm során. Nyáron tengerben úszni, ősszel és télen sokat szaunázni.

Ha bárhova elutazhatnál 2 hétre vagy hosszabb időre, hova utaznál, és miért pont oda?

Mindenképp a tengerhez, Horvátországba vagy Olaszországba, itt Emilia-Romagna régiót választanám. A latinhoz való vonzódásom már a gimnáziumban is hamar kiderült, a második választott nyelvem a latin lett, és végül ebből is érettségiztem, majd a későbbiekben sok hasznát vettem ennek a tudásnak. Többek között egy olaszországi túrán is… 2019-ben részt vettem egy vezetett túrán, amely során a Bologna és Firenze közötti, körülbelül 130 km-es távot gyalog tettük meg, az Appennineken keresztül. Az öt napos túra alatt eldőlt, hogy nekem ezekhez a helyekhez valahogy közöm van, ez a régió nagyon változatos és csodálatos a természet, bármerre is induljon el az ember. 2023-ban majdnem az egész nyarat Bologna környékén töltöttem egy eldugott kisvárosban, és ha lehetne, bármikor visszamennék ide.


Nálad hogy néz ki egy tökéletes vasárnap?

Teljes semmittevéssel tölteném, a szeretteimmel és legkedvesebb barátaimmal együtt, későn kávéznánk és együtt reggeliznénk, nevetnénk.