Horváth Katica

Horváth Katica

HATHA JÓGA, MASSZÁZS

Az órádat hogyan jellemeznéd, milyen?

Testtudatosságra tanító, belső figyelmet erősítő, intuitív, beleérző 

Hogyan találtál a jógára?

Épp a napokban kérdezte meg egyik oktatótársam, hogy miért kezdtem el jógázni. Csalódott volt a válaszomtól, miszerint elmeséltem neki, hogy egyszerűen sétáltam épp az új albérletem felé és megláttam az Anahita jógastúdió feliratot. Afféle hívást éreztem, s adta is magát, hogy 2 saroknyira sem volt a Visegrádi utcai lakástól, ahova költöztem. Azelőtt soha nem voltam még jógateremben, mivel többnyire inkább taszító prekoncepcióim voltak vele kapcsolatban. Tökéletes testű és külsejükre túlzottan adó emberek villantak be a tudatomba. Mégis valami, a spontaneitásom vagy az újnak esélyt adó impulzív és ’miértne’ hozzáállásom levitt a félszuterén terembe, ahol aztán Szakácsi Renáta és Brávácz Szandra óráira sikerült becsatlakoznom elsőként, akik mondanom sem kell, megcáfolták a negatív előítéleteimet. Azóta kapom és tanulom, gyakorlom a jóga morzsáit, falatait és szeleteit, hisz lehullott a burok a jóga színfalai elől, már látom, hogy nem az instafotózkodók világa ez, hanem az a szemlélet, életfelfogás és életvezetési rendszer, amit kislány korom óta mélyen belül vágytam, hogy léteznie kell valami ilyesminek. Azóta érzem, hogy van helyem a világban.   

Neked mit jelent a jóga?

Elfogadást, hitet és a legtöbb önmegerősítő, egyéniségépítő gondolatot, eszmét a jóga által tettem magamévá. Kislánykoromban is már szorongtam (ugyan ezt a laikus szemlélők, azaz gyakorlatilag mindenki számára sikerült lepleznem), de aztán gimis koromban már depressziós voltam, szerettem volna véget vetni az életemnek. Családomnak sok aggodalmat és fejtörést is okoztam ezzel, mert azért kemény egy szerető családnak ismétlődve hallani, hogy ’Inkább öljetek meg!’. De mivel nem akartam nekik ártani, valahogy mindig összeszedtem magam annyira, hogy ne gondolják, hogy aggódniuk kellene értem. Fősuli közben és után pedig hedonizmussal lepleztem a belső bizonytalanságom és önutálatom. A jóga segített megérteni lényegi működésmódokat magammal és a környezetemmel kapcsolatban. Segít eligazodni a társadalomban, magamban, az érzelmeim tengerében, a gondolataim hadában. Egy olyan utat mutat, amit örömmel járok míg élek, mert ennek az útnak nincs vége, s ez benne a legjobb.

 
Mi a legfontosabb tanítás vagy tanács, amit kaptál vagy amit adnál?

Légy nyitott és éleslátással szeleltesd át az elméd által eléd pakolt gondolatok és tapasztalatok maszlagát! Vedd észre, mi az amire valóban szükséged van, s mi az amire nincs! Kezdd el járni a jóga útját, s tapasztald meg magad, nem kell semmit elhinned!  Ha nem sikerül valamit magadévá tenned, merj s tegyél erőfeszítést kérdezni!

Mesélj magadról három érdekességet, különlegességet!

A nyarat majdnem teljesen mezítláb töltöm. Szinte csak a kocsiban van nálam papucs, hogyha igazoltatnának, bele tudjak bújni gyorsan. A kedvenc lábbelim pedig a túrabakancsom, volt tél, mikor mindenhova abban jártam, az irodába, előadásra, koncertre és persze kirándulni. 😀

1,5 éve leköltöztem egyedül egy vidéki házba és elkezdtem kertészkedni. Napról napra azt tapasztalom a természet közelsége által, mintha egy álomba csöppentem volna.

Megszerzése után 10 éven át nem mertem használni a jogosítványom (amit egyébként 6. városi vizsga után sikerült csak abszolválnom), mert annyira szorongtam. Aztán a jógaoktatóképzés során tanult figyelemirányítással és energiaösszpontosítás képességével és persze a sok tudatosan elütetett önmegerősítő gondolat által sikerült legyőznöm a gátjaimat. Azóta keresztbe kasba vezetek az országban, s most épp az adriai jógatáborba készülök levezetni.

Hogy fogja magát érezni a tanítványod az óra után?
Ellazultan, kapcsolódva önmagához, lelki fröccsel töltődve.
Kedvenc film?

Nincs olyan, hogy kedvenc, de említek néhányat a teljesség igénye nélkül, amelyek többször bevillannak élethelyzetek során vagy csak jóleső őket nézni: La Belle Verte ( Gyönyörű zöld), Forest Gump, Soul, Szerelmes biciklisták, Az igazi csoda, Karácsonyi ének, Studio Ghibli mesék, A hét mesterlövész ( a régi természetesen)

Kedvenc étel vagy ital vagy mindkettő?

Hú, hát az édes, vagy sós nasi ízek irányába van hajlamom kilengni (kapha, vízenergia erőltejes bennem). Van mit tanulnom és gyakorolnom az önmegtartóztatás, mértéktartás és önuralom terén. Csodálatos szintjelzője a táplálkozásom a tudatossági szintem állapotának és hogy mennyire sikerül a figyelmem a rendszeres jógagyakorláson tartani, amivel lehetséges az érzéktárgyak cseréje. Az evésből fakadó múlandó örömöt és megnyugvást a tartós egyensúlyt és boldogságot adó jógagyakorlásra cserélni.

A jóga mellett mit szeretsz csinálni, hogyan szeretsz kikapcsolódni, töltődni?

Hivatásos masszőr vagyok, s egyben hobbim és szenvedélyem is a masszírozás, ezáltal is tudok kapcsolódni és adni másoknak, ami engem is tölt. Persze azt is nagyon szeretem, ha engem jól megmasszíroznak. Szaunázni is nagyon szeretek, felöntéseket is szívesen tartok. 

kertészkedni, természetet járni, főzni, varrni tanulni

A néptánc, intuitív szabad táncos mozgás által eufórikus állapotba tudom magam hozni.

Ha bárhova elutazhatnál 2 hétre vagy hosszabb időre, hova utaznál, és miért pont oda?

Jelenleg megfigyelés alatt van ez a témakör, mert van valami gát, elakadás, kötés bennem e téren. A felszínen nem vélek vágyni egzotikusabb utakra, de jelenleg épp elkezdtem ezt gyanakvóan, kíváncsian megfigyelni, milyen tőről ered, miért van így.