Krayné Faragó Zsuzsanna

Krayné Faragó Zsuzsanna

MEDITATÍV GONGJÁTÉK OKTATÓ, MEDITÁCIÓ OKTATÓ, HANGFÜRDŐ VEZETŐ, HANGMASSZŐR, NLP MASTER

Tanítóként végeztem az akkor még Budapesti Tanítóképző Főiskolán. Aztán évekig dolgoztam multinál a biztosítási szektorban asszisztensként, felsővezetők mellett. Emellett már korán elkezdtem felfedezni és tanulni az alternatív lehetőségeket, mint például az Agykontrollt, Prána nadit, NLP-t (neuro lingvisztikus programozás) amelyek a spiritualitás irányába vittek.
Az általatok tartott hangfürdőt hogyan jellemeznéd, milyen?
Strukturált, a himalájai jógatradíciónak megfelelően relaxáló, a témától függően lehet fantázia utazás, amely serkenti a kreativitást, lehet téma orientált hangutazás, amelyben információt nyerünk ki a tudattalanunkból, és új felismerésekre bukkanhatunk abban a hangtérben, amelyet a hangtálakkal és gonggal hozunk létre. Lehet hangmeditációs gyakorlat is, amikor a figyelmünk középpontjába a hangokat, rezgéseket helyezzük, megfigyeljük, hogy milyen érzeteket váltnak ki belőlünk a hangok és ezek hol jelentkeznek a testünkben. Akár eggyé is válhatunk a hangokkal. Szeretetteljes, mély, bensőséges hangulatúak a hangfürdőink.

Hogyan találtál a meditatív gongjátékra?

Egy előadáson, a párommal Kray Györggyel együtt találkoztunk a hangtálakkal és a gongokkal, amelyeknek rezgései, hangjai azonnal magukkal ragadtak, hiszen minden, de minden a rezgésekre vezethető vissza.

Nagy lelkesedéssel kezdtünk neki a hangmunkának: hangfürdőket vezettünk, megismerő, tapasztaláson alapuló foglalkozásokat tartottunk, amelybe belevittük az összes kreativitásunkat, örömünket. Mindig is szívesen kovácsoltunk közösséget abból a csapatból, akikkel együtt dolgoztunk. Ezek a találkozások jógastúdiókban, spirituális központokban óriási energiákat szabadítottak fel bennünk, amelyeknek az NLP segítségével irányt tudtunk adni. Az NLP küldetés tréningjének végén már tudtuk: meg kell teremtenünk Magyarországon a gongoktatás lehetőségét Elisabeth Dierlich gongkoncepciója alapján.

Évekig hospitáltunk Elisabeth külföldi tanfolyamain, aki a saját nevével fémjelzett hangterápia és gongkoncepció kifejlesztője.  Elisabeth Dierlich pszichoterápiás természetgyógyász, személyiség fejlesztő tréningek vezetője, amelynek a középpontjában a gong áll. 
A több évig tartó képzés után 2014-ben kaptuk meg a lehetőséget Elisabeth-től arra, hogy az általa megálmodott gongkoncepciót Magyarországon is taníthassuk a GongAkadéma keretein belül. 2018-ban pedig már a gongkoncepció 4-es, záró modulját is vezethettük és megkaptuk a vizsgáztatás jogát is.

 

Milyen különlegességgel tudtok még szolgálni?

Kínálunk olyan hangokkal való foglalkozást, amelyet akár születésnapra lehet kérni tőlünk. Ilyenkor játékosan megtanítjuk hogyan szólaltassák meg a résztvevők a hangtálakat, a gongot. Hangkört alakítunk, amelyben a résztvevők egymásnak hangajándékot adnak. A születésnapost is felköszöntjük egy-egy pozitív megerősítéssel, felidézünk egy-egy kellemes emléket velük kapcsolatban és egy szép hangélményt adunk az ünnepeltnek.

A másik különleges programunkat évek óta a Szemlő-hegyi-barlangban tartjuk, amely igazi csemege. Rövid idegenvezetés után a résztvevőink kettesével kapnak hangtálakat a kezükbe, egy meditatív sétára hívjuk a vendégeinket. A barlang kiszélesedő üregében, egymásnak tisztító és feltöltő hangajándékot adhatnak, amelyet előzetesen megmutattunk nekik. Végül a nagyteremben, széksorosan elhelyezkednek és kezdetét veszi a két gongos játék, amelynek fénypontja a hat percig tartó teljes sötétség, mély csend és a finoman előbukkanó gonghang.

Amit még kiemelnék, hogy mindezt, amit eddig a hangmunka terén létrehoztunk a párommal, Gyurival, egymásnak is köszönhetjük. A hangfürdőinket, képzéseinket együtt fejlesztettük harmóniában. Voltak vitáink, de mindig közös nevezőre tudtunk jutni. Megteremtjük a férfi és női energiák egyensúlyát, kiegészítjük egymást, harmóniát és egységet sugárzunk, amely pozitív hatással van a résztvevőinkre.

Mit jelent neked a gong és hangtál?

Átlényegülés, flow, utazás, hangszer, „zene”, meditáció…

Mi a legfontosabb tanítás vagy tanács, amit adnál?

„A megoldás mindig megjelenik, amikor kilépsz a gondolkodásból, csendessé válsz, és teljesen jelen vagy, még ha csak egy pillanatra is. Majd egy kicsit később mikor a gondolat visszajön, hirtelen egy kreatív felismerés jön, ami előtte nem volt ott.”
Eckhart Tolle

Ehhez még annyit fűznék hozzá, hogy a gongjáték és a csend, a hangfigyeléses meditációs gyakorlat a fent említett eredményt hozhatja: a hangok terében új felismerésekre bukkanhatunk, és akár választ kaphatunk a bennünket foglalkoztató kérdésekre.

Hogyan érezheti magát a résztvevő a hangfürdő után?

Új hangélményt tapasztalhat meg a résztvevő az ősi hangszerek által. Gyakorolhatja az elengedést, a relaxációt, felismerésekre bukkanhat, csillagközi utazást élhet át.
Meditációs gyakorlatot végezhet, pozitív testtudatot alakíthat ki magában, megpihenhet a teste, lelke, szelleme.

Ki van leginkább hatással rád?

Elisabeth Dierlich, a gongmesterünk, aki véleményem szerint egy csodálatos módszert alkotott meg, amely nagy szabadságot ad a módszer alkalmazásában és olyan munícióval (technikákkal, tapasztalatokkal, tanácsokkal) lát el, amiről korábban álmodni sem mertünk.
Bálint János jógamesterünk és meditáció oktatónk, akinek tanításai átszövik az egész tevékenységünket.

A párom, Gyuri, akivel együtt alkotunk és dolgozunk egy közös cél érdekében: minél többen megismerkedhessenek a hangtálak és gongok jótékony rezgéseivel, amelyek segítenek az elengedésben. Minél több embernek váljon hasznára, az, hogy megtanul relaxálni és elindul a meditáció felé vezető úton.

Kedvenc könyv?

Szögyal Rinpocse: Tibeti könyv életről és halálról

Kedvenc étel-ital?

A kedvencem a párom által készített kovászos kenyérke.

A hangfürdők mellett mit szeretsz csinálni, hogyan szeretsz kikapcsolódni, töltődni?

Szeretek együtt lenni az unokáimmal, akik mindig feltöltenek. Jó móka együtt elkészíteni velük a kedvenc ételeiket, amikor nálunk vannak. Szeretem a természetet, a kirándulást, a jó sétákat, a levegőt, a zöldet, az erdőt, a csendet.

Ha bárhova elutazhatnál 2 hétre vagy hosszabb időre, hova utaznál, és miért pont oda?

Tibetbe, Nepálba, Indiába szívesen elmennék, hogy megtapasztaljam, hogyan használják a gongokat a szertartások alkalmával. Kínába is mennék, hogy magam választhassam ki a gongokat, amelyeket a tanfolyamokon használunk.

Nálad hogy néz ki egy tökéletes vasárnap?

A családdal, finom ebéddel, sétával, játékkal, beszélgetéssel, családi hangfürdővel…