Óratípusok

Óratípusok:

aerial-j

Az Aerial jógaórákra kötelező a bejelentkezés, mivel a hammockok száma korlátozott, max. 5 fő vehet részt az órákon. Ezeken az órákon egy műszálas anyaggal, a hammockkal vagy selyemmel dolgozunk. A talaj jógában ismert ászanákat is használjuk, illetve egy egy igazán új pózzal is megismerkedsz az órákon, amiket csak a hammock segítségével tudsz megvalósítani. A legtöbb ember sajnos elmondhatja magáról, hogy hát, derék és egyáb területeken napi szinten érez fájdalmat. Sokan ebbe beletörődnek. Ha te nem szeretnél közéjük tartozni, próbáld ki az Aerial Yogát vagy a Jóga Trapéz órát.

Mi okozza fájdalmat?

A gerinc hajlékonyságának hiánya: az ülőéletmód, egész nap a számítógép előtt ülünk a munkában, vagy a telefonunkat nyomkodjuk hazaérve esténként. Mindezeket helytelen ülő pozícióban, görnyedt háttal, előreesett fejjel stb..

Beszűkült mozgástartomány/Mozgás hiánya: Ha a mindennapokban nem használjuk az izmainkat megfelelően, elvesztik a feszességüket, ezért alakul ki a görnyedt hát is ami sok problémához vezethet hosszú távon. Ha nem használjuk ki a testünk adta természetes mozgás irányokat mint például a törzs csavarás, előre-hátra hajlás, ezek idővel egyre nehezebben fognak menni, mert beszűkül a mozgástartomány, ami szintén sok panaszhoz és fájdalomhoz vezet az évek múlásával.

Stressz és Feszültség: A napi teendők és kötelezettségek sokakat stresszelnek, amit ha nem tanulunk meg kezelni és levezetni, belül marad és belül okoz feszültségeket, gyakran például a derék környékén. A fizikai és mentális stressz egyaránt tud fájdalmat generálni a hát, nyak és váll környékén.

Gyenge izmok: Főként a gerinc tartóizmait kell megerősítni, ami egy egészséges gerincet eredményezhet.

Már heti 1-2 Jóga Trapéz gyakorlással rengeteget teszel az egszségedért, és csökkentheti a fájdalmaidat. Az inverz helyzetek növelik a csigolyák közti teret, így ha valamilyen ideget nyomnak vagy irritálnak a csigolyák, 1-2 alkalom után érezni fogod a fájdalom csökkenését.

Hintázás és lógás:

Ezek a mózgások előhozzák a gyermeki énünket. A hintázás nem csak a kisbabák idegrendszerért nyugtatja, a felnőttekre is ugyan olyan nyugtató hatása van. A “lógás” azaz az inverz pózok teljesen kibillentenek a megszokott nézőpontodból. Nyugtatja az idegeket, és tehermentesíti az egész testet. Főleg a gerincoszlopot, távolítja a csigolyájat egymástól.

Pozitív élettani hatások:

 • Erősíti a CORE izmokat, segít az egészséges gerinc kialakításában
 • Növeli a hajlékonyságot
 • Csökkenti a stressz és feszültség érzetet
 • A fordított testhelyzetek távolítják a csigolyákat egymástól, ezáltal csökkentheti a hát/derék/nyak környéki fájdalmat
 • Erősíti a kar, láb, farizmokat
 • Serkenti a szív vérellátottságát
 • Serkenti a nyirokkeringést, ezáltal erősíti az immunrendszer működésést

Az eredményt rövid időn belül érezni és látni is fogod magadon. Az óra végi relaxáció a selyemben fekve történik, a ringató mozgás segít az ellazulásban. Alapvetően egy erősítő óratípus, a gerinc tartóizmaira fókuszálva, kezdők és haladók számára is tökéletes óra, mindenki megtalálja benne a kihívást. Az óra jellege attól függ, milyen gyakorlatok vannak benne túlnyomó többségben, így lehet nyújtás vagy törzserősítő óra is.

Ajánlott öltözet: mezítláb, kényemes jóga/edzős nadrág és poló

ajurvedikus-j
Mi az az ajurvéda?

„Az élet tudománya az összes földi tudományok közül a legdicsőbb, mert az embert megtanítja a jóság elérésére a szó szoros értelmében.” /Csaraka-szamhita/

Az ayurvéda szó jelentése szanszkritul: az “élet tudománya” (ayu – élet, véda –tudás). Az ősi bölcsek vallásos önvizsgálat és meditáció által jutottak az örök érvényű tudáshoz. Megértették, hogy minden létezés forrása a kozmikus tudat. Az ayurvéda a mindennapokban használható, holisztikus életmódbeli útmutatást kínál a nagyobb harmónia, béke és hosszabb élet eléréséhez. Az egészséges embernek segít egészségét megőrizni, a betegnek pedig visszanyerni – holisztikus módon,
egyedileg tekint minden egyes egyénre.

Az ayurvéda három dósát (energia-rendező erőt) határoz meg: vata, pitta és kapha – ezek testtípusként mindannyiunkban jelen vannak különböző, egyedi arányban születésünk óta. Ez a három dósa az öt elemből tevődik össze:

 • a vatát az éter és levegő,
 • a pittát a tűz és víz,
 • a kaphát a tűz és föld alkotja.

Kiegyensúlyozott állapotban támogatnak bennünket, azonban kibillenés esetén betegséget okozhatnak. Ha tudjuk, milyen testtípus(ok)hoz tartozunk, tisztában leszünk vele, mire érdemes figyelnünk, és milyen étrendbeli, életmódbeli gyakorlatokat és természetes gyógymódokat érdemes követnünk, valamint jógagyakorlataink során is figyelembe vehetjük őket. Ezek az ajánlások nemcsak testünkre, hanem elménkre is hatással lesznek. Az ayurvéda alapvetően tehát segít visszaállítani a természetes egyensúlyi állapotunkat.

Az ayurvéda és a jóga testvértudományok, azonos gyökereik vannak az indiai védikus hagyományban, több mint 5000 éves tudást hordozva. Kölcsönösen építik és támogatják egymást; mindkettő energiaáramlást idéz elő.

A jóga az egyensúly, a nyugalom állapotába juttat – tudjuk, hogy terápiás értékű. Ugyanakkor középpontjában nem (csak) a test áll, a testi gyakorlatok a lelki gyakorlatok végrehajtásához szolgáltatják az alapokat, mivel a jóga célja a legfelsőbbel való egyesülés.

/Vasant Lad írásai alapján/

alazatos_harcos_j

Először tüzet csiholunk, felmelegedünk, majd beizzítjuk rendesen. A harcos ereje a tűz ereje. A tűz ott van a létrejötténél, elkíséri az útján, és együtt ér vele a célba. De csak akkor, ha a harcos ismeri és irányítja az erejét. Ellenben könnyen megperzsel olyat is, amit egyébként nem kellene. Gyere, és égessük el, ami már felesleges, nem kell, és tisztítsuk meg azt, ami értékes. A harcos útja – hatha jóga nőnek, és férfinak egyaránt.

Ashtanga_vinyasa

Az ashtanga vinyasa jóga egy modern és erőteljes jógairányzat az indiai Mysor városából, alkotója Patthabi Jois. Jellemzője, hogy a mozgás, a légzés és a figyelem hármasával a gyakorlás folyamatos és erőteljes flowba visz. Az ászanák könnyedebb végrehajtását bandhákkal, azaz energetikai zárakkal segítik. Az ászanák , egymásra épülnek, ezért szigorú, előre meghatározott rendben követik egymást. Hat sorozatból áll, az első sorozat neve Jóga csikitsza (jóga terápia), és a fizikai test rendbetételére szolgál. A vezetett ashtanga órát gyakorlottabb jógázóknak ajánljuk.

baba-mama-j

A baba-mama jóga célja, hogy segítsen a szülés utáni regenerációban, fejleszti a babák idegrendszerét és mozgását, a baba-mama kapcsolat bensőségesebbé válik a játék és a közös élmények hatására, és nem utolsó sorban remek társasági program.

A szülés utáni 6. héttől (császármetszés esetén 12. héttől) egészen 2 éves koráig csatlakozhattok:

 • Kisbabás jóga 6 hetes kortól 8-10 hónapos korig (75’),
 • Nagybabás jóga 8-10 hónapos kortól 2 éves korig (60’).

A kisbabás jóga elején passzívan átmozgatjuk és megmasszírozzuk a babát. A babamasszázs számos előnye közül kiemelném az immunrendszer, az idegrendszer és az érzékszervek fejlesztését. Ugyanakkor jobb alvást és kiegyensúlyozottságot is biztosít, frissítő és nyugtató hatású. A kúszó-mászó babák (8-10 hónapos kor körül) már nem élvezik a babamasszázst, ők inkább az anyukákkal együtt mozognak vagy egymással játszanak – ilyenkor érdemes csatlakozni inkább a nagybabás jógacsoporthoz.

Minden esetben rövid ráhangolódással indítunk, amit bemelegítés követ. A jógagyakorlatok közül az erősítő és tartásjavító, hormonháztartást kiegyensúlyozó gyakorlatokat végezzük leginkább, valamint erősítjük a medencealapi izmokat – az órát relaxációval zárjuk. A babákkal pedig rövid játékos gyakorlatokat végzünk, bevonva őket is a közös mozgásba.

Fontos, hogy az óra folyamán a baba igényeit tartsd folyamatosan szem előtt, nem baj, ha elalszik vagy megeteted (evés után fél óráig viszont jobb, ha nem mozog). Hozz egy saját plédet és játékot, hogy otthonosabban érezze magát, hiszen ez a szituáció neki is új lehet.

chakra_flow-j

A Chakra Flow egy vadonatúj mozgásforma, egy új stílus, melyet Brávácz Alexandra jógaoktató alkotott meg. “Fiatal lány korom óta rendszeresen sportoltam, versenyszerűen úsztam, tornáztam, futottam, modern táncokat próbáltam, a táncosabb aerobic órákat is kedveltem, majd jött a jóga és minden más háttérbe került az életemben, de megmaradt a dinamikusabb mozgás iránti vonzalmam.

A jógaóráimon is hagyom magam a belső intuícióm által vezetni, de amikor mást gyakorlok is fontos számomra, hogy csak úgy engedjem mozdulni a testem, mozogni egy jó zenére, szabadon, de azért egy adott keretben. Ezért a Chakra Flow úgy született meg bennem, hogy otthon feltekertem a hangerőt és hol ritmikus, hol lassabb zene mellett ismételve egy adott kört mozogtam le. Többnyire jógatesthelyzeteken keresztül egyikből a másikba áramolva figyeltem a testem rezdüléseit, azt, hogy mit mesél aznap ez a test nekem, engedtem hogy arra menjen, amerre szeretne menni és azt vettem észre, hogy nem csak jógaászanákat használok, hanem eddigi életemben átélt minden más mozdulatot is előhúz a test magából. Felszabadító volt. Engedtem neki úgy mozdulni, ami természetszerűleg jön belőle, és engedtem megélni közben az érzelmeim, legyen az öröm vagy fájdalom, amit éppen ki akar fejezni. Rájöttem, hogy ezt rendszerbe tudom foglalni és mostanra megérett bennem, hogy ezt másoknak is szeretném átadni, azt, hogy hogyan tudunk ösztönösebben a bennük lévő érzelmekkel dolgozni úgy, hogy közben a testünk edzetté, fitté és erőssé válik. Mindig gátlásokkal közelítettem, ha arról volt szó, hogy olyan foglalkozásra hívtak, ahol a szabad tánc kerül előtérbe, most már rájöttem, hogy azért, mert van ott dolgom, de teljesen más módszertannal és nem azzal a fajta szabadsággal, mert az nekem túl tág, így megalkottam a saját rendszerem.

A Chakra Flow ugyan hasonlít a táncra vagy a tornára, az ismert mozgásformák elemeit használja, de a jógából vettem főleg a testhelyzeteket. Az ismétlés a lényege, ez a stílus nem hagy magamra, mert van mindig egy könnyen megjegyezhető, ismételhető koreográfia. Az órán mindig egy másik energetikai központ a téma, egy csakra és ezzel mindig egy másik érzelem. Így járom körbe az energetikai rendszeremet, így tudom megmutatni azt, ami valóban bennem van. Hagyom megnyilvánulni. Számomra a Chakra Flow erősít, rugalmassá tesz, feltölt, inspirál, átalakít, lendületet ad és áramlásban tart.”

Mindent tárol a test, minden élmény, legyen az jó vagy rossz a testben, az izmokban, a csontokban, az ízületekben megreked és lenyomatot hagy. Lehet, hogy már rég elmúlt az a kellemetlen vagy akár traumatikus esemény, de a test mégis az érzelmeket tárolja, magába zárja és fogja. Mivel ezek a megrekedtségek gátolnak bennünket a hétköznapokban, különböző elakadásokat okozva. Elsősorban a testtel dolgozunk az órákon, de biztosan hat a lélekre és a szellemre is az gyakorlás.

A Chakra Flow nevében mutatja, hogy ugyan kapcsolódik a jóga hagyományához, egy olyan energetizáló mozgásforma, ami használja a jógában jól ismert ászanákat, de azokat ötvözi kreatívan és szabadon más gyakorlatokkal, amiket amúgy más mozgásformák használnak. A Chakra Flow nem jóga. Folyamatosan egyik testhelyzetből a másikba áramolva, egyik gyakorlatot a másikkal összekötve mindig egy új koreográfiát használunk, tehát nem szabad formában mozgunk, hanem egy adott sort gyakorolunk, minden órán újat.
“Nem lehet rosszul csinálni, a Chakra Flowban nem lehet elrontani semmit, mert minden jó, úgy, ahogy az van, mindennek van helye ebben a koreográfiában, ugyanúgy, mint az életedben. A Chakra Flow segít megérteni a dolgok helyét az életünkben és segít átrendezni a polcokat.” – magyarázza Alexandra.

Ebben a stílusban kulcsfontosságú a zene, vagyis a test és zene összekapcsolódása, mert a zene képes megtámogatni és előcsalogatni a bennünk megrekedt érzelmeket. A Chakra Flow rendkívül felszabadító. Ha hagyjuk szabadon áramlani az energiákat, akkor a mozgás visszatükrözi a legbensőbb, amúgy nem hozzáférhető valóságunkat. A zenéket az oktató mindig az adott óra témájához válogatja, a darabok között találkozhatunk népszerű, modern előadókkal vagy a jógában is használatos zenékkel, de kevésbé ismert számokkal, zenékkel is.

A Chakra Flow neked való:

 • ha szeretsz jógázni, sportolni, mozogni, táncolni, dinamikusabban áramoltatva az energiáidat
 • ha szeretnél a megrekedt érzelmeiddel dolgozni
 • ha szeretnéd a mozgás örömét és felszabadító erejét megtapasztalni
 • ha érdekel az energetikai rendszered és szeretnéd az egyensúlytalanságokat megszüntetni
 • ha szeretnél fitt lenni
 • ha szeretnél izmosodni, szálkásítani
 • ha szeretnéd erősíteni a tested
 • ha szeretnéd az állóképességedet növelni
 • ha szeretnél egészségesen és harmonikus testben élni

Az óra nőknek és férfiaknak egyaránt ajánlott, 75 perces. Kényelmes ruhában mozgunk, mezítláb vagy zokniban. Az óra ráhangolódással, majd bemelegítéssel kezdődik, a matracon és néha az egész térben is mozgunk, a végén néhány erősító gyakorlatot is használunk, ami az adott területhez szükséges. Kb. 60-70 perc mozgás és kb. 10 perc relaxáció.

A Chakra Flow órák nem nehezebbek, mint egy klasszikus Flow típusú óra, kezdőket, haladókat egyaránt várunk, nincs semmilyen elvárás, kötöttség, előképzettség, tapasztalat sem szükséges.

radzsa_j

A Rádzsa-Jóga a jóga egész rendszerét és teljes tartalmát feltáró, eredményeit összegező tan, a többi jóga-módszert is magában foglalja. Ezekre is utal, gyakorlatai útján többé-kevésbé alkalmazza is valamennyit, de előzetes lépcsőfokoknak tekinti őket.

A Rádzsa-Jóga, a „királyi út”, az „uralom útja”, a kibontakozás legmagasabb rendű eszközének az elmét tekinti, hogy az értelem vezetésével ezt tisztultabb állapotba emelje és elérje a közvetlen megismerést, a lényegek átélését. A ha-tha jóga csak akkor tölti be feladatát igazán, ha a fejlődést a nagy cél felé tereli.

Ezért a Rádzsa Jóga gyakorlásának megkezdése előtt tisztáznunk kell magunkban a szándéko,t és meghatározni az út célját, amifelé tartani akarunk. Enélkül a jóga „csak” nagyszerű testedzés, bámulatos lehetőségeket rejtő gimnasztika, a test befolyásolására és a zavaros testi működések kiegyensúlyozására kiválóan alkalmas eljárás, de nem több. 

A jóga szó valódi értelmében eleve adva van a célkitűzés: az erők egyesítése a nagy eggyé-válás elérésére, a létünk gyökerét jelentő ÖNVALÓ átélésére.

Erre a királyi útra várom azokat a gyakorlókat, akik a jóga tudományát a mindennapi gyakorláson keresztül szeretnék jobban megismerni.

gerinckozpontu-j

A gerincünk egészsége, rugalmassága jelentős hatást gyakorol közérzetünkre. A gerincközpontú órán hangsúlyosan jelennek meg a gerinccsavarások, és egyéb, a testtudat fejlesztését is szolgáló gyakorlatok.
Az ászanák (testgyakorlatok), a légzéstechnikák és a relaxáció kombinációja elősegíti a jóllétünk megőrzését, az elme elcsendesítését és nem utolsó sorban a stressz káros hatásainak csökkentését.

A gerincközpontú gyakorlás pozitív élettani hatásai:

 • erősíti, lazítja és nyújtja az izomzatot
 • javítja a tartást
 • oldja a stresszt
 • javítja az emésztést
 • növeli a fizikai és pszichikai teherbírást
 • javítja az általános közérzetet
 • vitalizál
gyerek-4-9-j

Az ovis és kisiskolás jóga egy olyan, az érzelmekre is ható mozgásforma, amelynek alapja a játékosság és a mese. Célja a gyermekek mozgásigényének kielégítése, érzelmi intelligenciájuk fejlesztése. A gyermekek szívesen játszanak és mozognak egyszerre, így sokkal élményszerűbb a tanulás és jobban meg is marad a megszerzett tudás. Játékosan tanulják meg az egyes ászanákat, illetve a helyes testtartást, légzést és a relaxálást. Fejlődik és egyben rugalmasabbá válik a testük, erősödik az immunrendszerük. Egészséges, boldog, kiegyensúlyozott gyermekké válnak.:-)

Az ovis és kisiskolás jóga további céljai:

 

 • rendszeres testmozgásra nevelés
 • erőnlét és állóképesség fejlesztése
 • mozgáskoordináció és finom mozgások fejlesztése
 • mozgás és érzelmi fejlődés elősegítése
 • helyes légzés és elcsendesedés megtanulása
 • helyes testtartás kialakítása, testtudat
 • egészségtudatosságra nevelés
 • egyensúlyérzék fejlesztése
 • térészlelés és tájékozódás fejlesztése
 • közösségi normák elfogadása és betartása
 • érzelmi intelligencia fejlesztése
 • fokozatos felkészítés az iskolaérettségre
 • megfelelő testsúly kialakítása és megtartása
 • egészségtudatra nevelés
 • természet tisztelete és szeretete

Az ovis és kisiskolás jóga hossza kb. 50 perc. Fontos, hogy az óra előtt a gyerekek menjenek mosdóba, mossanak kezet és igyanak. Tele pocakkal ne jógázzanak!

 

Az óra felépítése:

5 perc: megérkezés, közös jógaszőnyeg rendezés, bemutatkozás, ráhangolódás
30 perc: ászanák játékos gyakorlása mesébe, történetbe ágyazva, nagymozgásokkal kiegészítve
5 perc: relaxáció, elcsendesedés – az ászanák jótékony hatásának beépülése
10 perc: játék vagy mese, tanulságos történetek és az óra lezárása, dicséret, jutalmazás

 
Ruházat: mezítláb, vagy tappancsos (csúszásmentes) zokni, pamut (cica) nadrág, póló, vékony hosszú ujjú felső

gyerek-10-14-j

A kisiskolás és sulis jóga is még játékos elemekkel tarkított, de mivel a gyermek 6-8 órát iskolapadban ül, így már fontos szerepet kap a tartásjavítás és a nyújtás is. A gyermekek ahogy nőnek, egyre több a feladatuk (tanulás, otthoni munkákba besegítés stb.) egyre inkább igényelni fogják a nyugalmat maguk körül. Ráéreznek a rendszeres mozgás fontosságára, a jóga ászanák és a relaxáció gyakorlásának jótékony hatásaira.

A versenysporttal ellentétben minden gyermeknek sikerélménye van, mert itt nincs verseny, csak az az öröm, hogy mindenki önmagához képest mennyit fejlődött. A sulis korosztálynál már fontos szerepet kap a jóga filozófiával való ismerkedés is, ezáltal a tudatos viselkedés kialakítása önmagukkal és társaikkal szemben.

 

Az sulis jóga további céljai:

 

 • rendszeres mozgás igénye és szeretete
 • helyes testtartás kialakítása
 • tartás javítás
 • fizikai ellenálló képesség növelése
 • immunerősítés, erőnlét fejlesztés
 • megfelelő testsúly kialakítása és megtartása
 • mentális fejlődés, érzelmi intelligencia fejlesztése
 • a stressz-és kudarc helyzetek könnyebb viselése
 • koncentráció fejlesztése
 • elcsendesülés, relaxáció elsajátítása
 • egyensúlyérzék fejlesztése
 • helyes légzés elsajátítása
 • egészségtudatosságra nevelés
 • természet tisztelete és szeretete

A sulis jóga hossza kb. 50 perc. Fontos, hogy az óra előtt a gyerekek menjenek mosdóba, mossanak kezet és igyanak. Tele pocakkal ne
jógázzanak!


Az óra felépítése:

5 perc: megérkezés, közös jógaszőnyeg rendezés, bemutatkozás, ráhangolódás
5 perc: bemelegítés
30 perc:ászanák gyakorlása nagymozgásokkal kiegészítve
5 perc: relaxáció, elcsendesedés – az ászanák jótékony hatásának beépülése
5 perc: játék vagy mese, tanulságos történetek és az óra lezárása, dícséret, jutalmazás

 

Ruházat: mezítláb, vagy csúszásmentes zokni, pamut (cica) nadrág, póló, vékony hosszú ujjú felső

hatha-j

A Hatha szóban a Ha szó napot jelent, a Tha pedig Holdat. A Nap és a Hold, a kettősség egységét jelenti a Hatha szóban. A két energia nem egymás ellentéte, hanem egymást kiegészítve törekszenek az egyensúlyi állapot elérésére. A Hatha jóga célja tehát, hogy segítségével egyensúlyt találjunk az aktív, és a passzív erők között önmagunkban.

A hatha jóga eszköztárát használja mindegyik jógatípus, az egyes órák abban különböznek, hogy van amelyik egy kifejezetten dinamikus hatha jóga óra vagy pl. olyan óra, ami főleg a gerincre fókuszál. Egy hagyományos hatha jóga óra elmélyült gyakorlásra ad lehetőséget, lassabb, nagyfokú tudatosságot igénylő jógázást tesz lehetővé, az oktató alapos korrekciókat tehet.

 

„A hatha jóga uralom a test felett. Mindenki a külvilágot szeretné meghódítani, holott a világon a legnagyobb siker önmagunk legyőzése, és ez egy átlagembernél a test felett uralommal kezdődik.” mondja Szvámi Véda Bhárati.

 

 

Kutatások bizonyítják, hogy a hatha-jóga több ezer éves tudománya harmonizálja az egész testet, szerveket, mirigyeket és az idegrendszert.
A klasszikus jógagyakorlatok (ászanák) mellett az órák során fontos szerepet kapnak a különböző légzőgyakorlatok (pránajáma), a szimbolikus testtartások (mudrák). Az órákat ráhangolódással, rövid bemelegítő gyakorlatsorral, napüdvözlet-variációkkal, álló és egyensúlygyakorlatokkal, fordított és félfordított testhelyzetekkel, majd relaxációval zárjuk.

 

A hatha-jóga rendszeres gyakorlása fejleszti az izomzatot, hajlékonnyá tesz, növeli az állóképességet, teherbírást, emellett jótékonyan hat az idegrendszerre nyugtatva, energetizálva azt. Hatására jelentős mértékben csökken a stressz, a gyakorlásokat követően, de akár egy-egy testhelyzet kitartása után is gyakran előfordul, hogy úgy érezzük újjászülettünk, másképp látjuk az addig gondoltakat, megtelünk életerővel. A jógázók mind finomabb érzetek tapasztalására lesznek képesek, ahogy rendszeressé válik a gyakorlás, sokan arról számolnak be, hogy az óra után úgy érzik, mintha kicserélték volna őket. A hatha jóga egy teljes megújulást támogatja. Ez a gyakorlás pozitív hatása az élet minden területén megjelenik majd, az elmélyült, meditatív gyakorlatfolyam belső békét teremt, melyet magunkkal vihetünk a jógatermen kívüli életbe is, türelmet, kitartást, “egyhegyűséget” tanulunk, melyek átsegítenek a hétköznapok nehézségein.

iyengar-j

A módszer rendkívül precíz és intelligens. Biztonságos és szisztematikus fejlődést biztosít egyéni javítással, különböző segédeszközök használatával az egyéni adottságokhoz alkalmazkodva. A változatos szekvenciák egyaránt fejlesztik az erőnlétet, stabilitást, flexibilitást és a koncentrációt.

 

„A szavak nem tudják kifejezni a jóga teljes értékét. Meg kell tapasztalni.”

B.K.S. Iyengar

 

Gyere, és éld meg, ezt a módszert, hogyan reagál rá a tested, elméd, intellektusod és érzelmeid, hogyan alakítja át a saját gyakorlásod, és (esetleg) a más metódus szerinti gyakorlásod.

Az okleveles Iyengar jóga oktatók elkötelezik magukat a folyamatos képzésre és tanulásra. Az “Iyengar” név jogvédelem alatt áll, csak az jogosult használatára jógaoktatással kapcsolatban, aki végzett, okleveles Iyengar jóga oktató és folyamatosan gyakorol, tanul, fejleszti magát! 

A bemutatást a Magyar Iyengar Jóga Szövetség oldaláról kölcsönöztem, ahol az okleveles Iyengar jóga oktatók névsorát is megtalálhatjátok, ami biztosítékot jelent.

https://iyengar.hu/b-k-s-iyengar/iyengar-joga/
https://iyengar.hu/a-szovetseg/okleveles-tanarok/budapesti-oktatok/
kismama-j

A várandósság minden hete/hónapja tele van változással. Testi-lelki változással. Az “Anyává válás” folyamata a testünkben és a lelkünkben egyaránt végbemenő folyamat, fejlődés. A testünkön egyértelműek a változás jelei, de ne feledkezzünk meg a női lélek változásairól sem ebben a csodálatos folyamatban. A kismamajóga órák elején mindig szakítunk időt arra, hogy kismamák megoszthassák egymással az újabb és újabb tapasztalatokat, érzeteket, változásokat.

A rendszeres jógagyakorlás, a támogató közösség segíthet közelebb kerülni önmagunkhoz, segíthet tudatosítani eddig meg nem fogalmazott érzéseket, félelmeket, oldani magunkkal szemben állított olykor túl szigorú elvárásokat. Fontos, hogy a kismama segítséget kapjon megbízható női körben az előtte álló csodálatos, de olykor azért nehézségekkel tűzdelt úton. Feltölthesse érzelmi tartályait, eszközöket kapjon a jóga eszköztárából arra, hogyan tudja a későbbiekben ezeket a tartályokat újra és újra feltölteni. Mert minden család mozgatórugója a “Nő”!
A kismama jóga azontúl, hogy átmozgat, felkészíti testedet és lelkedet is a szülésre, segít abban, hogy a megváltozott testeddel is egyensúlyban tudjál lenni, szó szerint is értve.

A gyakorlatok a hatha jóga egyes ászanáiból illetve az Amazonas menti természeti népek szülést segítő mozdulataiból állnak. Fontos része minden órának a gátizomtorna, melynek számos prevenciós hatása van, illetve a már kialakult probléma visszaszorításában is hatékony megoldást nyújt. Az óra végi relaxációval teljesen el tudsz lazulni, feltöltődni és segít elmélyíteni a babáddal a kapcsolatot. Az óra  – és tulajdonképpen az egész élet – legfontosabb momentuma mégis a légzés. A helyes légzés elsajátítása nem csak a szülőszobán segít majd át minden nehézségen, hanem képes megváltoztatni az egész életedet.

meditacio

Ez egy meditációs óra. Vagyis az a cél, hogy a gyakorlás segítségével meditítiv állapotba kerüljünk. Ezt úgy fogjuk elérni, hogy a légzést és a mozgás gyakorlatokat összhangba hozzuk. Ezáltal felkészítjük a testet a meditációs testhelyzetre, hogy 15-20 percig benne tudjunk maradni, anélkül hogy kellemetlenséget okozna. Továbbá felkészítjük az energiatestünket is, hogy megérkezzünk a pránák világába. Ez fog tovább vezetni minket a meditatív állapotba. És tulajdonképpen miért meditálunk? A legtöbben felfedeztük már az életünkben, hogy teli vagyunk korlátokkal-, kötöttségekkel, amik akadályoznak minket egy csomó mindenben. 

Az érzelmi- és gondolati világunkra leginkább a billegés jellemző, hol így érezzük magunkat hol úgy; egyik pillanatban ezt gondoljuk a másikban pedig azt és valahogy ez a kibillent állapot nem eredményezi a „köszi jól vagyok, minden rendben” érzést (főleg nem tartosan). Továbbá nem értjük, hogy miért történnek dolgok velünk: Ez most hogy? Mi van? Miért csinálta? Miért velem történik ez? 

Hát, gondolom ezek ismerős jelenségek számotokra is. A hagyományok szerint, ezeknek nem kéne így lenniük. Alapvetően szabad-, boldog állapottal rendelkezünk és tudjuk hogy mi, miért és hogyan van. Ezt az állapotot a tudati szennyeződések teszik ezzé a hétköznapi szétszórt, szenvelgős állapottá. 

A meditáció segítségével szeretnénk a tudatunkat megtisztítani és az eredeti, természetes állapotunkat ismét felfedezni. Az órát a megértést és a gyakorlást segítő magyarázattal kezdjük. Ezt követően előkészítő gyakorlatok végzünk, melyek többek között segítenek az őselemek kiegyensúlyozásában és az akadályok megtisztításában. Ezt légzés és mozgásgyakorlatok követik, amik végül elvezetnek a meditációhoz.

noi-j

A női nemi működés, a férfiaktól eltérően, ciklikus jellegű, ezért a nő számára a gyakorlást a ciklusa határozza meg.
Az órán figyelembe vesszük, hogy a nő épp hol tart ebben a folyamatban és amennyire csak lehet a csoportban egyéni gyakorlást célzunk meg. A ciklus alatti hormonális változások igénybe veszi testünket, idegrendszerünket, a jógánkat ilyenkor tehát a megváltozott energiaszinthez igazítjuk.
Célunk megismerni jobban önmagunkat, egységbe kerülni önmagunkkal, a női működésünk megértése és egyensúlyba hozatala által.

noiflow-j

Egy finom, lágy áramlásnak női, megtartó körben. A Női Flow abban különbözik a Vinyasa Flowt-tól, hogy nem használjuk a Napüdvözlet elemeit, viszont ismétléseket igen. Olyan ászanákat alkalmazunk, amelyek a női minőséget támogatják bennünk. Az áramlás segíti, hogy elengedjük a gondolatainkat és megmutatkozhasson az intuíció által az, aki te valójában vagy. Figyeljük a Holdciklust, Teliholdkor erőteljesebb és összetettebb a gyakorlás, fogyó Holdkor gyengédebb, elmélyültebb.

soft_flow

Szeretem, amikor egy jógaóra áramlós, összhangban lehetek a légzéssel, mert így olyan lesz az intenzitás, ami nekem a legkényelmesebb, ami a testemnek jól esik.

A soft flow egy könnyedebb, dinamikus irányzat a vinyasza flowhoz képest, a vinyasa részen a csaturanga könnyitett (letett térddel, vagy nyolcpont helyette) és az órán nem egy csúcspózt készítünk elő, hanem magát az áramlást élvezzük, főleg csípő- és mellkasnyitás az óra témája. Rengeteg gyönyörű átkötést lehet benne találni, teljesen átmozgat, és bár könnyednek látszik, könnyűnek nem nevezhető, de a rengeteg mellkasnyitás megteszi a hatását az óra végére.

Az óráim valamilyen téma köré épülnek, nőként figyelemmel vagyok a Hold aktuális állására, igyekszem a lelkiséget is belevinni a gyakorlásba, mert nekem ez adja összesen a jóga „élményt”.

Mindig tartalmaz az óra egy kis kihívást, erőelemet amit nagyon szeretnek a gyakorlók. Elvileg ezen az órán nincs eszköz és igazitás, én azért a csoport összetételtől függően mindig körbejárok a hosszabb nyújtásoknál a vége felé és téglás könnyiteseket is mutatok mindig.
Mivel civilben sokat ülök a gép előtt fontos számomra a gerinc, a csípő- és a vállízület alaposabb átmozgatása és nem telhet el óra – akár csak egy pár perces – pránajáma gyakorlás nélkül.

kundalini-j

A Kundalini jóga egy nagyon erős és gyors módszer arra hogy a test, az elme és a lélek kiegyensúlyozott viszonyának megteremtését elérjük.

A kundalini jógának van egy fajta felemelő ereje, ami ahhoz kell, hogy ezt a szunnyadó belső ősi misztikus energiát fel tudjuk ébreszteni. Az felemelő erő egy másik aspektusa a sebesség. Azt mondják, hogy amit 20 év alatt lehetne elérni, a Kundalini jógával egy év alatt elérhető. Ha az elméd kiegyensúlyozott, és csatlakozni tud a folyamathoz, akkor akár 40 – 90 nap alatt átalakíthatod magad.

A Kundalini jóga gyakorlásának különleges jutalma és ajándéka az, hogy gyorsan szembe tudsz nézni a saját egóddal, és ki tudod törölni a ragaszkodásaid, félelmeid, hogy a lélek fényében vigadhass.

A Kundalini jóga nemtől, kortól, vallástól függetlenül gyakorolhatod. Egyszerű testhelyzeteket (Ászana) veszünk fel, ami mindenki számára elérhető és megvalósítható. Alkalmazunk speciális légzést (Pránájáma), testzárakat (Bandha), meditációkat és mantrákat.

VinyasaFlow-j

A Vinyasa Flow-ban az izmok statikus és dinamikus kondícióját egyszerre fejlesztjük, így lesz a test erős, ugyanakkor rugalmas is.
A Vinyasa Flow egy dinamikus jógairányzat, amely három olyan jógastílus találkozásából és tapasztalataiból született meg, mint a Vinijóga (T.K.V. Desikachar), az Iyengar jóga (B.K.S. Iyengar) és az Astanga ( Sri. K. Pattabi Jois).

Mint minden jógagyakorlás a Vinyasa Flow is arra törekszik, hogy harmóniát teremtsen a test, az elme és a lélek hármas egységében.
Az ászanákat sorozatokba rendezve gyakoroljuk és egyik ászanából a másikba irányított légzés és mozgás kíséretében „áramlunk” át. Az áramlás ritmusát a légzés adja a légzés és mozgás összehangolása által, lekötve így a figyelmet, hozzájárulva az elme elcsendesítéséhez, amely hatékonyan készít fel az óra végét záró mély relaxációra.

Az óra ászanáit az oktató gondosan és tudatosan állítja össze, mindig egy meghatározott célra fókuszálva, ezáltal az összeállított gyakorlatsor óránként változik, míg néhány elem többnyire állandó. A statikusabb jógastílusokkal szemben az ászanák viszonylag rövid ideig vannak kitartva, továbbá egyes ászanák felvételének módja ugyanolyan fontos, mint maga az ászana.

A Vinyasa Flow dinamizmusa hűen tükrözi a körülöttünk lévő világot, ahol minden állandó mozgásban és változásban van. Megtanít arra, hogyan kezeld a változásokat könnyedén úgy, hogy közben megleld a belső békédet és visszatérj az egyensúly állapotába fizikai és lelki síkon egyaránt.

yin-hang-j

 

Szeretnél kipróbálni egy új különleges óratípust?


A Yin jóga órákat hangtálak és illóolajok használatával tesszük egyedivé. A Yin jóga egy meditatív jellegű jógairányzat, lágyan de mégis igen mélyen megdolgozza a testet fizikailag és energetikailag. A pózokban eltöltött idő igazi meditációs én-idő. Az elme az aktív yang felől a passzív yin felé irányul.

A yin jóga ászanáit többnyire a talajon ülve vagy fekve végezzük, miközben megpróbáljuk teljesen ellazítani izmainkat és kioldani a test feszültségeit. Hosszú ideig, akár 3-5 vagy még több percig is kitarunk egy-egy pózt ebben az ellazult állapotban, ezáltal a test mélyebb rétegeibe az izmok mögé jutunk el, és kihatunk a kötőszövetünkre, az inakra, az ízületeink, csontjaink és a belső szerveink egészségére.

A Yin jóga magában foglalja a hagyományos kínai orvoslás elveit. A testtartások arra hivatottak, hogy stimulálják a test finom csatornáit, amelyeket a kínai orvostudományban meridiánként, a hatha jógában pedig nadi néven ismernek.

ceges-j
Testi-lelki-szellemi felfrissülés


Az ülőmunka és a stressz okozta fáradalmak ellensúlyozására remek lehetőséget nyújt a céges jóga. Stúdiónk és oktatóink felkészülten várják cégek vagy dolgozói csoportok, közösségek igényeit.

Céges együttműködés esetén órarendi óráinkat kedvezményes áron látogathatják a dolgozók, de lehetőség van külön órát rendelni, amelyen csak a cég dolgozói vannak jelen. Ezen felül céges események színesítésére, wellbeing programokba is remekül beilleszthető egy jógaóra vagy workshop. Kérje tájékoztató anyagunkat a megadott elérhetőségeken.

60 vagy 90 perces foglalkozások | Online, vagy személyes órák
Kérjen ajánlatot!