Nyári jógatábor férfiaknak Meditáció, pránájáma és jóga Szűts Marcival

2024. augusztus 2-5.

Téma: Önvizsgálat

Idén újra szervezünk elvonulást külön férfiak számára is, ahol teszünk egy kísérletet önmagunkkal való találkozásra.

Régen a jógát nők nem is gyakorolhatták, csak férfi közösségek tudták ezt a hagyományt követni, nagyon sok ászanát főleg férfiak tudnak hatékonyan végezni és mi is erre teszünk egy kísérletet, hogy férfi-körben, zavartalanul a nőktől, tudjatok csak a gyakorlásra koncentrálni. Kihívások, erőpróbák mellett elméleti és gyakorlati jógaórák segítenek bennünket az úton. Célunk a férfi erő újbóli megtalálása, felébresztése és megerősítésére. Megvizsgáljuk a férfi erényeit, lehetőségeit, képességeit.

 

Megihletett minket a hely szelleme és a neve, ezért Káli erejét elevenítjük meg a tábor alkalmával. Káli felel az átalakulásért.
Táborunkban mélyebb tapasztalások várhatóak önmagunkról, saját természetünkről a jóga segítségével. A hétköznapinál nagyobb intenzitással hangolódunk magunkra és szabadulunk meg a minket korlátozó energiáktól. Célunk, hogy egy erőteljes lépést tehess velünk előre a szabadságodhoz vezető úton.

Programok

A programváltoztatás jogát fenntartjuk.

Program

Korán kelünk, mindig testmozgással, jógával kezdünk.

Augusztus 2., Péntek – Nap témája: Aktivitás vairagja

15:00-ig érkezés, szobák elfoglalása
16:00 Tábor nyitás, Nyitókör beszélgetés: Vairagja
17:00 Hatha jógaóra Alapok
18:00 Vacsora
20:00 Beszélgetés

 

Augusztus 3., Szombat – A nap témája: A Felnőtt ÉN

7:00 Mezítlábas séta, jógagyakorlás (ászana, pranayama, meditáció)
9:00 Reggeli
10:00 SUP JÓGA Balaton
13:00 ebéd
14.30 Felnőtt ÉN tudatosítása – sémák működése
16:00 Légzés – hogyan hatunk a légzésünkkel a
tudatunkra?
16:30 Jógagyakorlás – hátrahajlítások
18.00 Vacsora
20.00 Beszélgetés

Augusztus 4., Vasárnap – A nap témája: Karma és felelősség

5:00 Napfelkelte nézés, Napüdvözlet, Meditáció
8:00 Reggeli
9:00 Kirándulás
12:00 Jógafilozófia: Belső akadályok, klésák – a
szenvedés forrásai.
13.00 Ebéd
14:00 Aparigraha – az elengedés művészete
16:00 Warrior Vinyasa gyakorlás- az akadályok leküzdése a harci pózokon keresztül, érzelmek beengedése szív és csípőnyitással, pranayama
18:00 vacsora
20:00 Beszélgetés

 

Augusztus 5., Hétfő – A nap témája: Belső szabadság 

7:00 Mezítlábas séta, napüdvözlet pranayama, Agni Sara, meditáció Marci
9:00 Reggeli, összepakolás
11:00 Hatha Jóga, Kumbhakák
Hazautazás

A program az időjárástól vagy egyéb okból változhat.

Oktató

Szűts Márton
Valamikor a harmincas éveimben elkezdtem jógázni, gerincproblémák, hátfájás miatt. A csoportos órákat hajnali mysore ashtanga-vinyasa jógával kezdtem, de néhány hónap után be kellett látnom: a testem nem úgy működik, ahogy kellene, és a napi 10 óra ülőmunka mellett valami mást kellett keresnem. 2012-ben a Mandala Jógastúdióban elvégeztem a gerincjóga oktatói tanfolyamot, ami jó alapot adott az induláshoz. Gerincspecifikus ismereteimet Bene Máté workshopjain bővítettem. 2016-ban elvégeztem a Bindusar Yoga School hatha jóga oktatói tanfolyamát. Itt kezdtem el mélyebben foglalkozni a jóga filozófiájával és a légzéssel.
Nagyon izgalmas a tudat és az anyag kapcsolata. Gondolataink, érzéseink, sémáink megjelenése a testtartásban, az izmokban. Talán ennél is érdekesebb, ahogy a testen keresztül hatunk az elménkre, a lelkünkre, az energiákra – ez a hatha jóga útja. Ebben a tudásban a keleti és a nyugati ismeretek egymást egyre inkább kiegészítik.
A jóga egy olyan hagyomány, amely megfelelő eszköz arra, hogy egyre mélyebb szinten segítse felfedezni a test-lélek kapcsolatot és elvezessen bennünket a lét mélységeihez.

Kinek ajánljuk a tábort?

Kālī

Káli istennő Siva felesége, Parvati egyik legerősebb megnyilvánulási formája. A halál és az újjászületés istennője. Mint ahogy Siva Káli is úgy érvényesül, hogy elpusztítja azt, ami van, ami akadályoz minket az úton és segít újrafogalmazni a változást. A hinduk szerint csak pusztulás útján tud létrejönni valami új. Neve a szanszkrit kal szóból ered, amely időt jelent, használják „az idő legyőzője” értelemben is. A szó feketét is jelent, ezért sokszor feketével ábrázolják, ő az, akiben minden név és forma feloldódik. Egyszerre látja a múltat, a jelent és a jövőt. “Az istennő ábrázolásain megjelenő színek a teremtésben működő három alapminőséget, az úgynevezett gúnákat fejezik ki, melyek különböző arányú kombinációi alkotják a különféle jelenségeket. Fehér foga a szattvát, a világosság, tisztaság és könnyűség minőségét képviseli; kilógó vörös nyelve a radzsaszt, vagyis a mozgást, szenvedélyt, dinamizmust, energiát; fekete teste pedig a tamaszt, a homályt, tehetetlenséget és testiséget.” Pressing Lajos

Áttekintés

Részvételi díj: 85.000 Ft

Az ár tartalmazza a szállást, napi három étkezést (reggeli, ebéd, könnyű vacsora), a gyakorlati és az elméleti foglalkozásokat, matrac és egyéb eszközhasználatot. Az utazási költséget az ár nem tartalmazza.

Időpont: 2024. augusztus 2-5.

Helyszín: Szentbékkálla

Szállás: Káli vendégház, kétágyas szobákban

Utazás: Egyénileg. Telekocsikat szervezünk!

Fotó: Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság – www.bfnp.hu