Őszi jógatábor
Szaporca Ős-Dráva

2023. november 17-19.

Téma: Elengedés

Szaporca község határában, az erdő szélén tartjuk idén az év egyik legnehezebb témájú táborát, az Elengedés – jógatábort. Az erdő széli szállásunk a Duna-Dráva Nemzeti Parkban, a Dráva közelében helyezkedik el. A Dráva és a Fekete-víz találkozása 10 perc sétára található. Harkány híres gyógyfürdője 15 km-re, Siklós vára és a strandfürdő alig 20 km-re fekszik, mindkettőt meglátogatjuk.

Program

PÉNTEK

Citta vrtti nirodha – a gondolatok megszüntetése – a jelen

A nap célja, hogy ráhangolódj és felkészülj az önvizsgálatra. Tudatosítsd, hogy miért érkeztél, mik a céljaid, mi az, amin szeretnél változtatni, vagy mire kívánsz tudatosabban rátekinteni. Ismerd meg a többieket, figyeld meg mi a közös bennetek. Közösen tesszük meg a kezdő lépéseket. Mindenki azért jött, hogy megértse, mit jelent elengedni és hogyan lehet ezt a folyamatot segíteni.
12 órakor találkozunk a Siklósi várban, ez egy fakultatív program.
14.00 óráig érkezés, szállás elfoglalása
15.00 nyitókör, ismerkedés, a hétvége programjának átbeszélése
16:00 hatha jóga
17.30 Pránajáma – egy légzőtechnika megtanulása, amely segít felvenni önmagaddal a kapcsolatot, segít megérteni a jelenlegi helyzetedet
18.00 Vacsora
18:30 jógafilozófia
20:00 mantrarecitáció
21:00 pihenő – teljes mauna

SZOMBAT

Abhjasa

Az aktív minőség megfigyelése, megértése, megélése. A megragadás megtanulása: mi mellett érdemes kitartani, mibe érdemes belekezdeni, hozzáfogni, miben kitartó lenni, mit érdemes megtartani, mit vállalni, milyen értékek mentén élni. Mi az, amiben aktív lehetsz, mi az, ami valóban támogató számodra és építő jellegű. Megkezdődik a tényleges önvizsgálat.

06:30 hatha flow jógaóra
08:00 meditáció
09:00 reggeli
10:00 jóganidra
10:30 Bhagavad gíta felolvasás
11:30 pránajáma
12:30 ebéd, utána pihenő
15:00 sétáló meditáció
16:00 hatha jóga
17:30 pránajáma
18:00 vacsora
19:00 jógafilozófia
20:00 szútrarecitáció
21:00 pihenő – teljes mauna

VASÁRNAP

Vairagja – Elengedés

A passzív minőség megfigyelése, megértése, megélése. Az elengedés megtanulása. Mi az, vagy ki az, ami, vagy aki visszafog és korlátoz az utadon, mi vagy ki az, amihez, vagy akihez nem érdemes tapadni, amit vagy akit engedni kell. Az elmélyülés, csendes és meditatív foglalkozások, gyakorlások, az előző nap aktivitásának egyensúlyozása. Vedd számba, mi vagy ki hátráltat, mi az, ami beleragaszt a múltba, láss tisztán és tedd meg az első lépéseket.

06:30 hatha flow
08:00 meditáció
09:00 reggeli
10:00 jóganidra
10:30 Zárófoglalkozás Dharana – a koncentráció növelésének mestersége – előadás és gyakorlat
11:00 zárókör, jógafilozófia, életvezetési tanácsok a tábor utánra
12:00 elvonulás vége, ebéd (mindig megesszük az előző napokból maradt ételeket) utána ellátogatunk Harkányba, a gyógyfürdőbe

Megérkezel az utolsó naphoz. Miután megvizsgáltad, mihez érdemes a jövőben ragaszkodnod és mi az, amit viszont el kell engedned itt az idő, hogy gyakorold, hogyan tudod ezt ténylegesen megtenni. Ebben lesznek ma segítségedre a jóga eszközei. Egy lecsendesült, világos, háborítatlan tudattal vagyunk benne bátran a mély és csodálatos őszben. Kész vagy elengedni. A jelenedben.

Az elvonulás után Harkányban, a gyógyfürdőben elengedjük azokat a feszültségeket, amelyek keletkeztek bennünk. Ez egy fakultatív program. Kb. 16 órakor indulhatunk haza.

A harkányi gyógyvíz bizonyítottan hatásos a pikkelysömör (psoriasis) tüneteinek enyhítésében. A harkányi fürdőn kívül csak két olyan hely van még a világon, ahol a víz által gyógyítható a pikkelysömör.

Oktató

Brávácz Alexandra
Hatha jóga és Vinyasa Flow oktató, Női jóga oktató, gyerekjóga oktató, gerincterápiás jógaoktató, Az Útközben jóga jógastúdió alapítója és vezetője, a közösség megteremtője, jógatáborok szervezője és tanítója. Mesteroktató.

A jógával először a Tan Kapuja Buddhista Főiskolán találkoztam, ahova vallásbölcselet-filozófia szakra jártam. Ha onnan visszatekintek, úgy tűnik, mintha eredetileg teljesen másfelé indultam volna el. Pedig nem.

Berlinben nőttem fel, aztán Budapestre költözve jött az ELTE és a német szak, végül közgazdász lettem. Kalandos életem volt, egy Karib-tengeri szigeten, Dominikán, mint búvároktató dolgoztam.

Az életem mindig erről szólt, újra inspirálódni, új utakat keresni. Megtanultam mindig újrakezdeni. Új városok, új országok, új emberek. Folyamatosan kerestem valamit, nyugalmat nem lelve mentem és kutattam. Ennyi keresés után csak még több kérdésem lett és konkrét válaszok helyett jött az életembe a jóga. 20 éve gyakorolom, lassan 12 éve tanítom is ezt a hagyományt.

 

Vendégoktató

Dr. Preisz Éva Eszter
Pszichiáter
Sokan vannak, akik tartanak attól, hogy lelki segítséget kérjenek. Ön valószínűleg másként gondolkodik – és eddigi pályafutásom tapasztalatai alapján igaza van. Lelki gondokkal lehet ugyan együttélni hosszabb-rövidebb ideig – de azt gondolom, nem érdemes. Ma már hatékonyan lehet segíteni a pszichés problémákon, és ezáltal az ember életminősége nagyságrendekkel javul. Szeretni és értékelni kell magunkat annyira, hogy éljünk a segítség lehetőségével.
Én személy szerint analitikusan orientált, rövid, dinamikus pszichoterápiára specializálódtam, de szükség, illetve igény esetén egyéb módszereket és megközelítéseket is alkalmazok a munkám során. Az említett terápiás módszer azt jelenti, hogy a problémák okát nem csak a jelenben keressük a pácienssel. A múltról, az elfeledettnek vélt, vagy esetleg nagyon is fájó emlékekkel bíró gyerekkorról, fiatalkorról is sokat beszélünk akkor, ha a probléma gyökerei valószínűleg oda vezethetőek vissza.
Bőlcs hozzáállás a páciensre nemcsak mint egyénre, hanem mint környezetének szerves résztvevőjére tekinteni, hiszen a problémák sokszor a családi – rokoni – szociális kapcsolatok nehézségeiből adódnak, és érdemes ezen kapcsolatrendszerek megértésén és elrendezésén keresztül keresni a gyógyulás útját.

Gyakran ismételt kérdések

Meddig jelentkezhetek? + -

Jelentkezni mindig addig lehet, amíg van hely. Ha már nincs hely, akkor ezt az eseménynél feltüntetjük.

Telekocsi? + -

Az utazás általában egyénileg történik, de telekocsik szervezését segítjük, összekötjük a sofőröket az utasokkal, így a költségek megoszlanak. A beosztás az út előtt 10 nappal történik a beosztás.

Milyen a szálláshely és az ellátás? + -

Általában 2-3-4 fős szobákban. Gyakran egyágyas elhelyezésre nincs lehetőség vagy csak felárral. Hogy kivel leszel egy szobában az utazás előtt kiderül, eddig mindig jól sikerült beosztanunk a jógikat. Az ellátás vegetáriánus, vegán étkezést, vagy diétákat, allergiákat bizonyos fokig figyelembe tudjuk venni, ha előre megosztod velünk a kérésedet.

Mi történik, ha meggondolod magad? + -

A jelentkezési lap kitöltésével tudomásul veszem, hogy 2 héttel az utazás előtt a jelentkezést már nem áll módomban törölni, ha bármilyen okból mégis lemondom (akár esetleges lebetegedés, bármilyen egyéb vis major miatt) a részvételi díj egészét kifizetem. Ha jelentkezik még az utolsó két hétben valaki a helyemre, akkor visszakapom az összeget vagy egy legközelebbi út árába kérem beszámítani.

Részvételi díj: 79.000,- Ft

Az ár tartalmazza a szállást és a teljes ellátást (vegetáriánus, igény esetén vegán). Az ár nem tartalmazza a további étkezéseket és az útiköltséget.

Időpont: 2023. november 17-19.

Helyszín: Szaporca Ős-Dráva

Időtartam: 3 nap, 2 éjszaka

Szállás: Kolokán szálló

Ellátás: Teljes panzió (reggeli, ebéd és vacsora) Kassai Nóra vegán chéf

Utazás: egyénileg vonattal vagy autóval, telekocsik megszervezését segítjük.