Útközben Jóga

Jógaórákat és jógával kapcsolatos táborokat, programokat és képzéseket szervezünk belföldre és külföldre. Kiemelt területünk az alap 250 órás Hatha jógaoktatóképzés, melyet a Magyar Jógaoktatók Szövetsége és a Nemzetközi Jógaszövetség, a YAI akkreditált.

Az Útközben Jóga Óbuda jógastúdiónk a III. kerület központjában található, ahol két különleges jógateremben tartjuk az órákat.

a

“A jóga az egyéni önvaló összekapcsolódása az univerzális önvalóval.”


BKS Iyengar

Brávácz Alexandra

Jógaoktató, az Útközben Jóga szellemi vezetője

NAMASTÉ. Üdvözöllek.

A namasté a namaha, szanszkrit szóból származik, szó szerinti jelentése, „nem az enyém” (na ma), amivel az én tagadására utalunk. Amikor így üdvözöljük egymást, összetesszük a tenyerünket a szívünk előtt, andzsali vagy namasté múdrába, a bólintás pedig a befelenéző és az alázatos tiszteletet juttatja kifejezésre. Te és én egyek vagyunk a szívünkben – ezt jelenti nekem a Namasté. Ez jelenti azt, hogy minden, ami az én történetem a te történeted. A jóga nekem a közös karmáról szól. A karma felismeréséről, a bennünk található Isten, az önvaló, az életerő, ami mindenben és mindenkiben ugyanúgy áramlik, megismeréséről. A jóga segít abban, hogy kapcsolatba lépj önmagaddal.

A jóga megtanít, hogy hogy tudj jól élni, boldogan és szabadon. Nem ragaszkodva. Hoogyan tudj ne csak magadhoz, hanem másokhoz is kapcsolódni.

​Patandzsali a jógaszútrában így fogalmaz: a jóga citta vrtti nirodha, az elme mozgásának megszűntetése, a háborgó hullámok, a gondolataink, érzelmeink megtisztításán keresztül azok megfékezése. Megtanulni megismerni magunkat és uralkodni magunkon – ebben segít a jóga.

Amikor 2005-ben először léptem a jógaszőnyegre viszonylag hamar éreztem a jóga áldásos hatásait. Amióta jógázom tisztábban rálátok késztetéseimre, vágyaimra és mintáimra, hitrendszereimre, azóta már többször sikerül, hogy döntéseimet ne automatizmusok alapján hozzam meg.  Az évek óta bennem zajló szüntelen kíváncsiság hajtott és indított el ezen az úton, melyen célom megsejteni a megérthetetlent. A jóga nekem gyakorlati önterápia.

Jógi vagyok. Úgy gyakorlom a jógát, hogy igazítom az állapotomhoz, a Holdhoz, figyelem magam, figyelem a fizikai erőmet, aznapi képességeimet, az érzelmeimet, a gondolataimat. Elfogadtam, hogy nőként változékony vagyok. Hogy ciklikusan élek. Hogy minden más is változik körülöttem, hogy minden mulandó. 

Területem: Hatha jóga, Vinyasa flow, Női jóga, Gerincterápiás jóga, Gyerekjóga; 250 órás Hatha jógaoktató képzés

A jóga lényege nem az, hogy a lábunkkal háromszor körbe tekerjük testünket vagy, hogy tudunk-e a fejünkön egyensúlyozni. Ami számít, hogy mi történik közben, mi történik útközben. Mi történik, amikor belemegyek, amikor felveszek egy ászanát, amikor azzá válok, és mi, amikor benne nyugszom és mi, amikor lebontom. Le tudom-e csendesíteni az elmét vagy nem, ez a tét.

A jóga öntanulmányozás és önmegvalósítás. A testi, gondolati és érzelmi síkon történő rugalmatlanság, a görcsölés, a félelmek, a szorongás megmutatkozik a fizikai testben. Lenyomatot hagy. Ha megtanulod az elméd tudatosan a lélegzeten keresztül figyelni, akkor a hétköznapi életben kezd el működni a jóga. A jóga nem csak a jógateremben történik, hanem utána is, a mindennapjaidban, ettől olyan egyedülálló eszköz.

A jóga nem sport. Nincs verseny, nincs teljesítmény-kényszer. Bárki, bármikor elkezdheti és újrakezdheti.

És nem, a jóga nem csak nőknek való, sőt, évszázadokon keresztül, egészen a 20. századig nők nem is gyakorolhatták.

A férfiak számára is komoly fizikai és gondolati, érzelmi kihívást jelent. Az óráimra gyakran jönnek férfiak is.

A jóga nem vallás. Ha bármelyik vallás híveként lépsz a matracra, az nem befolyásol a gyakorlásban és a hitedet sem kell feladnod. 

Ha jógázol, önmagad lehetsz. Nem a szereped, akinek szeretnéd, hogy mások lássanak, vagy aki megfelel a szüleid, a társad, a gyereked, a főnököd, a munkatársak és a barátok elvárásainak, hanem az, aki te tényleg vagy. A jógában nincs szereplés, itt megnyugodhatsz. 

A jóga lélegzet, a belégzés és a kilégzés együttese, a megragadás és elengedés egyensúlya, folyamatos pulzálása. A jóga maga az élet, az életerő. Megerősít testben, gondolatban, érzelmeidben. Kiegyensúlyoz.

Megfeszítés – elengedés: a jóga a kettő közötti vagy az együttes egység.

Jógaoktatói- és egyéb szakmai továbbképzések

 • TAN KAPUJA BUDDHISTA FŐISKOLA – Vallásbölcseleti tanszék – Buddhista tanító 2003-2006
 • GÖNCÖL SZABADEGYETEM – Asztrológia tanszék 2005
 • GÖNCÖL SZABADEGYETEM – Jóga és élettan tanszék – Barna Gábor, 2005 óta folyamatosan
 • ASRAM JÓGAKÖZPONT – Hatha jóga jógaoktató – Papp József, Kádár Zoltán, 2011-2012.
 • ASRAM JÓGAKÖZPONT – Gyerekjóga oktató – Csíki Mariann, 2012
 • ATMA CENTER – Ashtanga jóga kurzus – Gauranga Das, 2015
 • ANAHITA JÓGAKÖZPONT – Gerincterápia jógával Alap – Bene Máté, 2015
 • BHAKTIVÉDANTA HITTUDOMÁNYI FŐISKOLA – Ászana gyakorlatsorok összeállítása – Medvegy Gergely, 2015
 • Kézenállás workshop – Tas Gergely, 2016
 • BHAKTIVÉDANTA HITTUDOMÁNYI FŐISKOLA –  Kéztámaszos és fordított testhelyzetű pózok – Medvegy Gergely, 2016
 • ANAHITA JÓGAKÖZPONT – Gerincterápia jógával Alap – Bene Máté, 2016
 • ANAHITA JÓGAKÖZPONT – Gerincterápia jógával Haladó – Bene Máté, 2016
 • ASRAM JÓGAKÖZPONT – VINYASA JÓGAOKTATÓI TANFOLYAM – 200 órás Yoga Alliance Varga Judit vezetésével , 2016
 • ​SARASVATI JÓGAKÖZPONT – Női jógaoktató továbbképzés – 100 órás Yoga Alliance International által minősített képzés – 2019
 • SARASVATI JÓGAKÖZPONT – Kismama és baba-mama jóga oktatói továbbképzés – 2019 – folyamatban
 • KMETH SÁNDOR – a Magyar Jógaakadémia szervezésében – AYURVEDA tanfolyam 2021 január – március

A jóga maga az élet, az életerő. Megerősít testben, gondolatban, érzelmeidben. Kiegyensúlyoz.

Útközben Jóga Óbuda jógastúdió és meditációs központ