Kovács Lívia

Kovács Lívia

DHARMA TANÍTÓ, HATHA JÓGA, MEDITÁCIÓ

Az órádat hogyan jellemeznéd, milyen?

A tudatosságnak kiemelt szerepe van a gyakorlás folyamán; tudatosan lélegzünk, tudatosan mozgunk, a különböző érzelmi- és tudati állapotokkal és azok változásaival is tisztában vagyunk. Fontos, hogy mindenki a saját adottságait figyelembe vegye és a korlátai tiszteletbetartásával végezze a gyakorlást. Az óra során kerüljük a szélsőségeket és keressük a középutat. Mindezt igyekszünk úgy megvalósítani, hogy a gyakorlás során megjelenjen az öröm és az ellazultság.

Hogyan találtál a jógára?

A jógával a Tan Kapuja Buddhista Főiskolán találkoztam először. A képzés során egyrészt a klasszikus hatha jóga szövegek tanításán alapuló a test, a légzés és a tudat éberségét célzó jóga gyakorlatok segítségével betekintetünk a buddhista meditációs praxisba. Továbbá az egyik legrégibb buddhista jógarendszer – a jantra jóga – gyakorlásával iskoláztuk a testet és a légzést, melynek célja a meditációs gyakorlatok hatékonnyá tétele.

Mit jelent neked a jóga?

Jelenleg a leghatékonyabb módszer a gyakorlásomban. Sok fontos felismerésben és különböző tudat állapotok megtapasztalásban volt részem általa. 

Mi a legfontosabb tanítás vagy tanács, amit adnál?

Maradj kíváncsi. Sokszor esünk abba a hibába, hogy általánosítunk, illetve kategorizáljuk a jelenségeket – lehet, hogy ez egyfajta biztonságérzetet ad, viszont elvesztjük vele a frisséget és tévedésekbe eshetünk. Érdemes úgy kezelni a már ismert dolgokat is mintha először találkoznánk velük. Tudod, amikor benned marad a kérdés, valójában milyen ez az ember, -valójában milyen ez a dolog, -valójában milyen ez a helyzet, -valójában milyen ez a világ, -valójában milyen ez a létezés?

Mesélj magadról három érdekességet!

Körülbelül 23 évig taekwondoztam, ami egy koreai harcművészet. Ez sok-sok év, így voltam tanítvány majd edző, versenyző majd bíró. Negyven éves elmúltam, amikor a jogsimat szereztem, de imádok vezetni. A ruhákat színek szerint teregetem, így egy kreatív tevékenységgé vált az unalmas házimunka helyett.

Hogy fogja magát érezni a tanítványod az óra után?

Ezt mindig megkérdezem és kíváncsian várom a válaszokat. 

Ki van leginkább hatással rád?

Cser Zoltán buddhista tanító, a tanítóm.

Kedvenc étel?

Igyekszem mindig így enni, hogy az legyen éppen a kedvenc… 

Kedvenc Könyv?

Christopher Moore: Biff evangéliuma 

Kedvenc film?

Mostanában nem érdekelnek a filmek – ki is estem ebből a világból. Az is fura, hogy visszamenőleg sem tudnék olyan filmet mondani, ami mély nyomot hagyott. Régen sok filmet láttam, de most ez olyan mintha meg sem történt volna. 

A jóga mellett mit szeretsz csinálni, hogyan szeretsz kikapcsolódni, töltődni?
Szeretek, kirándulni, utazni, mozogni, barátokkal időt tölteni.
Ha bárhova elutazhatnál 2 hétre vagy hosszabb időre, hova utaznál, és miért pont oda?

Nepálba mennék. Voltam ott pár éve, de tavaly újra megszólított. Remélem sikerül ismét meglátogatnom.