Tábori szabályzat

Kérjük, csak az jelentkezzen jógatáborba, aki képes betartani a részvételi szabályokat.

 

1. Részvétel

A jelentkezőknek a tábor első napjától az utolsó napjáig részt kell venniük a táborban/elvonuláson. Mivel egy közös folyamatot kezdünk el és tartunk fenn együtt a tábor alatt, energetikailag nem jó, ha azt azzal megzavarja valaki, ha akár egy nappal később kapcsolódna be vagy korábban menne el. Neki és a többi résztvevőnek sem hasznos ez, mindenkit kibillent és a hiánya érezhető. A tábor programja és témája nem véletlenszerűen lett úgy kialakítva ahogy, mindennek pontos helye és ideje van, tudatosan megtervezve. Ha helyben változtatnunk kell, annak is megvan az oka.

Ez nem azt jelenti, hogy nem lehet kihagyni órát vagy foglalkozást, inkább az érkezés és az elutazás időpontjára vonatkozik ez a szabály. Ha valaki egy programon (jógafoglalkozáson) nem szeretne részt venni, kérem előre jelezze az oktatónál, nem kötelező minden órán ott lenni, csak szeretnénk tudni róla, hogy várjunk-e rád.

 

A jógatáborok nem wellnessz utazások, rengeteg jó élményt tudunk szerezni egy ilyen út során, de elsősorban nem az a cél, hogy jól érezzük magunkat, hanem, hogy lépjünk egy nagyot az önismereti úton önmagunk felé. Ez sokszor kényelmetlen inkább és lehet kellemetlen is, de a végére általában feltöltő és felemelő érzés. A jógatáborokban mindenkiből ki szokott jönni az, ami benne blokként jelenik meg az életében és ez egy jó alkalom, hogy elkezdjen valaki dolgozni önmagán. Azok, akik nincsenek felkészülve arra, hogy határozott erőfeszítést tegyenek és szembenézzenek önmaguk gyengeségeivel, csak saját idejüket pazarolják, sőt zavarni fogják azokat, akik komolyan szeretnének gyakorolni és az életükön változtatni.

 

2. Alkohol, drogok, vegetáriánus/vegán étkezés, karma jóga

A szabályok közé tartozik, hogy nem fogyasztunk alkoholt vagy más bódító szereket és állati eredetű ételeket a tábor alatt illetve, hogy az étkezéseknél az előírásokat betartjuk. Étkezési szokásokat, allergiákat, diétákat igyekszünk figyelembe venni, de alapvetően a táborban vegetáriánus vagy vegán jelleggel étkezünk. Aki nincs hozzászokva a vegán vagy vegetáriánus étkezéshez, kérjük őt is, hogy erre a néhány napra próbálja ki ezt a rendszert, akkor is ha számára ez nehéz vagy kilépés a komfortzónájából. Sokszor ennyi kell valakinek, hogy történjen változás az életében.

 

A szervezési táblázatban kérjük, hogy mindenki adja meg az esetleges diétákat, ételallergiákat. amit figyelembe fogunk venni. Egyedül a gluténérzékenyeket kérjük, hogy aki igazoltan az, hozzon magának kenyeret, mert azt nem áll módunkban sütni vagy venni a helyszíneken.

 

A táborokban lehetőségünk van segédkezni az étel elkészítésénél, ha igényli a szakács. Viszont segédkeznünk kell a mosogatásnál, elpakolásnál, ezt karma jógának hívjuk, vagys tudatosan erőfeszítést teszünk a segítő cselekvés által. Ehhez mindig beosztjuk a résztvevőket, de lehet önkéntesként is jelentkezni.

 

Az ételeket, ahol tudjuk, együtt fogyasztjuk el, ha van rá hely. Természetesen, ahol nincs, ott a saját szállásunkon. A szálláshelyeken van étkészlet és evőeszköz, de ha szeretne valaki sajátot hozni azt lehet, vagy olyan edényt, amiben el tudjuk vinni az ételt.

 

3. Mentális problémák

Ha komoly mentális problémával küzdő személy jelentkezik a táborba, azzal az irreális elvárással, hogy egy hétvége alatt azok megszűnnek, akkor őket sajnos nem tudjuk fogadni vagy akár kénytelenek vagyunk hazaküldeni. A jóga egy hasznos eszköz ilyen jellegű állapotok kezelésében, de nem helyettesítheti az orvosi vagy pszichiátriai szakszerű kezelést, csak kiegészítésként alkalmazható, de azt sem egy táborban érdemes elkezdeni.

 

4. Telefon, mauna

A táborokban igyekszünk egy kicsit a hétköznapi világtól és életünktől eltávolodni, megpróbálni lecsendesedni. Csak ha az elme csendes, tud megnyilvánulni az önvaló. Ezt úgy tudjuk elérni, ha a mobiltelefonunkat nem csak a foglalkozások alatt, hanem amúgy is kikapcsoljuk. Természetesen, ha valakinek sürgősen haza kell telefonálnia, vagy valamilyen oknál fogva (pl. hozzátartozó betegsége stb.) elérhetőnek kell lennie, akkor lehet kivételt tenni, de alapvetően kérjük, hogy a fókusz az internetről, mások életéről kerüljön át a jelenbe, a saját életedre. Használjuk a telefont fényképezőgépként!

A másik eszközünk a lecsendesítésre a mauna, vagyis a csend betartása este 22 óra után. Mauna azt jelenti, hogy megtartjuk magunknak a nap energiáit, felesleges fecsegéssel, peltykálkodással nem töltjük az időnket. A mauna a reggeli gyakorlás utánig tart.

 

5. Pontosság

A táborokban sokan vagyunk, kérjük, tiszteljétek meg egymást, hogy a programokra pontosan érkeztek, minden óra kezdési időpontja előtt 10-15 perccel, hogy legyen időtök elhelyezkedni, ráhangolódni, ne csak úgy beessetek a foglalkozásokra és ne várassátok meg a csoportot.

 

6. Állatok

Az Útközben Jóga jógatáborai állatbarát táborok, vagyis kutya, macska vagy más háziállat hozható, de kérjük, előre velünk egyeztetni, mert nem minden szálláshely fogadja a kedvenceinket. Csak olyan kutya vehet részt a foglalkozásokon, aki nem zavarja a gyakorlókat és pórázon van tartva. Kérjük, a gazdikat, hogy a többi gyakorló igénye jelenjen meg elsőként és csak utána az állaté.

 

Köszönjük, hogy betartjátok ezeket a szabályokat, hiszen ezek az önfegyelmi lépések szükségesek azok, hogy megvalósulhasson bennetek az a csoda, amit úgy hívunk, JÓGA.