Nincs olyan, hogy valóság

Mindenkinek külön valósága van és ami ezt a valóságot meghatározza, az a hitrendszer. A meggyőződések. Ezeket a meggyőződéseket egyrészt belénk nevelték gyerekkorban, másrészt tapasztalunk ezeken alapulva kamaszkorban, majd felnőttkorban.
A meggyőződéseid határoznak meg, nem a valóság. Ahány meggyőződés, annyi világ.
Sokszor halljuk, olvassuk, hogy a jóga egy önismereti út, jóval több, mint ászana, de miért mondjuk ezt?
Egyrészt azért mert az ászana, csak egy állomás, azért csináljuk, hogy a test kellően rugalmas, erős és egészséges legyen, azért, hogy tudj ülni, meditálni legalább 30 vagy inkább napi 50 percet. Enélkül is lehetne meditálni, pl. a buddhisták nem feltétlenül jógáznak, mégis ücsörésznek jó sokat, de persze lehet sokkal több fizikai kínnal, aminek persze ugyanúgy megvannak a tanulságai, de ez egy másik történet lesz.
Tehát az ászanánál nem állunk meg, a stúdióban is azért tanítjuk az ászanát, mert utána egyedül otthon tudsz meditálni és bízunk is benne, hogy csinálod. A jóga célja nem a rugalmasság, az erős test vagy az egészséges test, ez tehát csak egy lépcsőfok, mert ha ez nincs meg, nem fogsz tudni meditálni.
De miért kell a meditáció az önismerethez?
Mert amikor a fenekeden ülsz elcsendesedve, akkor vagy képes megismerni önmagad. Ehhez csendben kell tudni ülni.
Mindenkinek van tehát egy hitrendszere, vannak meggyőződései, és amikor ülsz csendben, ezek megmutatkoznak és a felszínre kerülnek. Ekkor van módunk beazonosítani őket és ekkor van esélyünk megváltoztatni azokat.
Nem te fogsz változni, hanem a meggyőződéseid fognak változni.
Miért élsz olyan életet, amiben nem érzed jól magad? Csak nézd meg magad, ahogy most élsz, az pont megmutatja, mint egy tükör, hogy milyen a hitrendszered, mit hiszel el magadról, hogy mire vagy képes. Ami megmutatkozik a fizikai valóságban, az az a hit, amit gondolsz magadról. Persze edidg nem tudtad másképp gondolni, de itt jön a jóga és ezért mondja a jóga, hogy So Ham – Az vagyok, mert ezzel a mantrával azt állítja, Az vagy, te vagy Az, te vagy a Teremtő, te teremted meg a valóságodat.
Ha te azt gondolod magadról, te egy áldozat vagy, áldozatként fogsz szerepelni minden kapcsolatban.
Ha te azt gondolod magadról, az élet nehéz, az anyagiak nehezen áramlanak, akkor minden küzdelmes lesz és nehezen fog a pénz hozzád áramlani.
Ha te azt gondolod magadról, te nem vagy elég jó, akkor olyan kapcsolatokban leszel, ahol újra meg újra nem tudsz elég jó lenni.
Ha te azt gondolod magadról, téged kihasználnak, akkor ki fognak használni.
Ha te azt gondolod magadról, mindig erősnek kell lenned, akkor mindig olyan élethelyzetekben fogod találni magad, ahol erősnek kell lenned.
És folytathatnám.
Te határozod meg a valóságodat. A fizikai valóság csak visszatükrözi, amit legmélyebb szinten te magadról gondolsz, hogy mi lehetséges az életedben.
Ezek a meggyőződések iszonyú mélyen beléd vannak kódolva, nem tudod másképp látni önmagad és úgy működnek mint a gyújtózsinórok, újra meg újra meg újra ugyanarra a döntésekre, cselekvésekre ösztönöznek.
Azért döntesz úgy ahogy, mert azt gondolod a valósnak, az igazságnak. Nem számít ebből a szempontból, hogy mi a valóság, mert az határozza meg a valóságodat, amit te hiszel, hogy az a valóság, vagyis, hogy milyen meghatározottságaid vannak a meggyőződéseid alapján. Mindig abba az irányba leszel motivált cselekedni, amit ez a hitrendszer diktál.
És most jön a lényeg: nem mindig abba az irányba leszel motivált, ami valóban a helyes lenne számodra és amitől valójában jól éreznéd magad. Sajnos. Ezt hívhatjuk karmának vagy tudatalatti működésnek akár.
Mindig abba az irányba mozdulsz el, amit kellemesnek gondolsz és attól fordulsz el, amit kellemetlennek gondolsz. Pedig lehet, hogy pont nem úgy van!
Tehát ülj le és csak figyeld a lélegzetedet és ebben van a lényeg. Ha erre képes vagy, gyökeres változásra leszel képes az életedben.
Tudod mi áll egyesegyedül önmagad útjába? Tudod, mi az egyedül, ami gátol? Tudod, hogy miért nem érzed magad boldognak? Tudod, mi az oka annak, hogy miért nem vagy kiegyensúlyozott?
Egyedül te vagy az ok. Egyedül te állsz saját magad útjába! Nagy felelősség? Igen. De egyben felszabadító is, mert egyedül te vagy az, aki képes lesz változtatni az életeden.
Sajnos azt is el kell fogadni, hogy nem mindenen fogsz tudni változtatni. Ahogy Assisi Szent Ferenc imájából jól ismerjük:
Adj türelmet Uram, hogy elfogadjam amin nem tudok változtatni,
Adj bátorságot, hogy megváltoztassam, amit lehet,
és adj bölcsességet, hogy a kettő között különbséget tudjak tenni.
Mert igen, vannak meghatározottságok, amikből lehet, ebben az életben nem fogsz tudni kilépni, olyan mélyen berögzültek.
Válassz segítőket, kísérőket az utadon, mert együtt könnyebb és főleg, útmutatással könnyebb. De a munkát neked kell elvégezned.
Mi várunk az ászanázásra, mi ebben tudunk segíteni neked.
Lehet, hogy még nem látod, de a megoldás, a gyümölcs már ott van benned.
El tudod hinni, hogy képes vagy teljes örömben és elfogadásban élni az életed?
Namaste
Brávácz Alexandra