a

Tudati érzéstelenítés

A pszichológiában létezik egy fogalompár, mégpedig a kognitív disszonancia. Ez azt jelenti, hogy hiába tudod, hogy nem úgy kellene, mégis úgy csinálod. Tudod, hogy nem jó neked, mégis megteszed.
Hiába csal meg, mégis kitartasz mellette. Hiába aláz meg, ver meg, használ ki, mégsem hagyod ott.
Mert van mindig egy jó, bevált magyarázatod. Hiába tudod, hogy este már nem kellene enni, mégis bezabálsz, merthát olyan sok rossz történt napközben, ez a jutalom. Hiába puffadsz a gluténtól, mégis megeszed, merthát a kézműves kenyér. Hiába tudod, hogy már nem kellene azt a pohárral meginni, mégis felhörpinted, mert olyan jól elllazít. És mert addig úgy csináltad, úgy szoktad meg.

Tehát hiába tudod, mégsem változtatsz a disszonancia, vagyis az egyfajta belső feszültség miatt, hanem inkább valahogy kimagyarázod és megmagyarázod magadnak és ha szükséges, a külvilágnak is.

A szokás az úr.


Erre mondja a jóga azt, hogy minden előző cselekedet, gondolat bevésődés lesz, vagyis vászana. Tehát olyan mély hitrendszereid vannak, hogy annak ellenére, hogy később kiderül feketén-fehéren, hogy az nem úgy van, nem tudsz másképp. Ez a korral sajnos egyre rosszabb, mert egyre mélyebbek ezek a barázdák.
Egyszerűen képtelen vagy a másképpra. Ez probléma például párkapcsolatban is. Hiába látok mindent egy idő után, de nem válok el és azzal magyarázom, hogy jó, hogy tegnap hozzám vágta a széket, de olyan rendes, leviszi minden nap a szemetet. True story.

Bármire képesek vagyunk. Mindent képes vagy magadnak kimagyarázni, csakhogy oldani tudd ezt az önellentmondást. És meg is lehet érteni, mert ez nagyon nehéz. Felépítetted a házat, van több gyerek, egy egész életet raktál a másikra, hogy lehetne azt megváltoztatni? Pedig lehet. Sőt nemhogy lehet, kell is. Annyira értékes ez az emberi születés, hogy nem szabad eltékozolni.


A kognitív disszonanciát elsőként az amerikai pszichológus, Leon Festinger fogalmazta meg nem is olyan régen, 1957-ben. Azt mondta, hogy ilyen helyzetekben soha nem a viselkedésedet változtatod meg, hanem inkább azt, amit gondolsz arról a viselkedésről, mert azt sokkal könnyebb.
Ha mást gondolsz arról, akkor nem is kell változtatnod és máris megvan oldva, tudod csökkenteni az abból fakadó feszültséget. A fenti másik példa közül, nem az alkoholról mondasz le, hanem megmagyarázod magadnak, hogy egy pohár – meg még egy, meg még egy – még nem a világ, bőven belefér még, abba még senki nem halt bele. Pedig aztán de.

A politika egyébként ugyanerre apellál. Hiába tudod, hogy már rég nem úgy van, már minden szinten kiderültek a mocsokságok, te még mindig újra meg újra találsz egy szalmaszál-magyarázatot, amibe belekapaszkodhatsz, így nem kell változtatnod az addigi viselkedésen, mondjuk, hogy most máshova szavazzál. Szembe kellene nézni a változással? Igen! A bizonytalannal? Igen!
Sajnos mindig inkább a megszokott rosszat választjuk, a bizonytalan új miatt. És inkább magunkat hibáztatjuk. Biztos én nem voltam jó feleség, persze, hogy ideges. Biztos én híztam el, persze, hogy megcsal. Satöbbi, satöbbi. Nyomjuk be a tudati érzéstelenítést, aminél ártalmasabb és nagyobb függőséget okozó szer nincs a világon. A szokás rendkívül hamis biztonságérzetet nyújt. Vedd már észre, hogy becsapod magad!


Na ebben segít a jóga. Mert a jóga gyakorlása által egyszerűen elkezded rugalmasan látni a dolgokat és ahogy a dolgok változnak, úgy azonnal le tudod követni őket. Jön egy kanyar és te nem akarsz tovább menni egyenesen már, hiába azt addig úgy szoktad. Ennek hatására könnyen tudsz változtatni, nyitott vagy az újra. Ha felnőttek a gyerekek, könnyen el tudsz költözni, ha kiderül a feleségedről vagy a férjedről, hogy átvert, könnyen ott tudod hagyni, ha rájössz, hogy az adott munkahelyen kihasználtak, könnyen fel tudsz mondani.

Nem ragaszkodsz ezer körömmel a régihez, csak azért mert az a megszokott.
A tudatosság felszabadít, engedj teret az újnak a gyakorlás által, és ha változik az élet, az nem azt jelenti, hogy az addigi mehet a kukába. Az, hogy addig úgy volt, az nem azt jelenti, hogy az nem volt jó! Persze ilyen is lehet.
Sokan azért nem mernek változtatni a kognitív disszonancia miatt, mert annak hatására akkor az egész addigi életük megkérdőjeleződik. Pedig ez nem így van!
Gyakorolj és éld át velünk a szabad mozgás, a szabad döntés energiáját!
Csatlakozz hozzánk és törj ki a megszokottból!
Ne engedd, hogy hatalmába kerítsen a feszültség. Zabolázd meg önmagad. A jóga szelídítés.