a

Téli napforduló – a fény ünnepe

A csillagászati tél kezdete a mai nap, december 21., amely egyben az év legrövidebb nappala. Viszont holnaptól a Nap magasabbra emelkedik a látóhatár fölé és egyre világosabb lesz.

Növekszik a fény. Ahogy kint nő a fény, úgy nő benned is.

Karácsony ünnepe ehhez a fényhez kapcsolódik. Megszületik a fény, amely szeretet hoz az életünkbe, ezért a Téli Napforduló igazából egy belső ünnep és nem az ajándékokról szól, csak világunkban egyre inkább csak ajándékokkal, tárgyakkal tudjuk sajnos kifejezni a szeretetünket.

Az is igaz, hogyha ebben a szeretetben és elfogadásban folytatnánk a következő évet, az egész év ünnep lehetne. Ajándékok nélkül is.

Jézus, Krisna, Buddha mind ugyanoda vezetnek minket, a szív terébe, a szeretet útjára.

Karácsony szavunk eredete bizonytalan, sokféle magyarázat létezik, az egyik az, hogy a kracsun szóból ered, amely a Téli Napfordulóra utal. A kracsun a korcs igei tőre vezethető vissza, ami azt jelenti, hogy lép, átlép, átfordul.

Egy másik értelmezés szerint a kerecsen(y) szóból származik, a magyarból kikopott, „fekete” jelentésű karacs szóból ered. A régiek kerecsen sólymokat reptették ilyenkor, hogy a lélek minél közelebb kerülhessen a fényhez.

A december a szeretteink hónapja és különösen a családé. A családot nem választja az ember, nincs olyan, hogy kiválasztom, hogy hova születek, hiszen nincs tudatosság a halálban. Viszont a közös energiákból, a közös karmából lesz az újratestetöltés és ezzel a kapcsolódás.

Most olyan minőségeket érdemes magadban kifejleszteni, mint az együttérzés, megértés, megbékélés, odaadás a család felé és érdemes ilyenkor azt is végigvenni, hogy kikkel nem volt jó a kapcsolatod, bármilyen vitát, viszályt érdemes a madárral az ég felé reptetni és elengedni.

Helyezd most inkább az alázatos szolgálatra a hangsúlyt.

Szeresd azt, aki ott van, aki engedi, akit lehet.

És leginkább szeresd jól önmagadat.

A karácsony a spirituális ébredés ünnepe. Az ébredésé.

Az ébredés azt is jelenti, hogy megengedem a másiknak, hogy olyan legyen, amilyen ő szeretne lenni, attól függetlenül, hogy az engem örömmel és boldogsággal tölt el. Elégedettséget és elfogadást érdemes ilyenkor gyakorolni. Semmi sincsen véletlenül. Ne vádold, ne kritizáld, ne minősítsd a másikat, hagyd önmaga lenni. Hagyd önmagára ébredni. A fény a tudatosság szimbóluma. A tudatosság sokkal több, mint az észhez térés. Egy mély belátás történhet most az életedben.

Ahogy fordul a Nap, úgy fordulj te is. Ne úgy lépj át, hogy nem figyeled, mi történik ilyenkor veled, benned, ne szalaszd el az év kitüntetett pillanatát, hiszen amennyire tudatos ez a nap, olyan tudatos lesz az elkövetkezendő éved.

A legsötétebb nap utáni események kulcsfontosságúak, a következő év történéseiről hoznak szimbolikus üzenetet.

Most megvan minden lehetőség arra, hogy lezárd azt, ami ténylegesen elmúlt, ami nem vezetett sehova, csak sötétséget és szomorúságot hozott az életedbe. Ezekre a tapasztalásokra is szükséged volt, elkerülhetetlenek voltak, minden oda vezetett, ahol éppen vagy, ne bánj meg semmit. De tudd.

Menj ki a mezőre, menj fel a hegyre és egy ideig meredj a sötétbe. Ha városban laksz, akkor is megteheted ezt, szánj este pár percet arra, hogy kinézel az ablakon és merengj el jelenen, múlton és jövőn. Meditálj! Fordulj befelé!

Ebben most a fogyó Hold is támogat.

A természet látszólag teljesen visszavonult, mintha a fagy konzerválná az életet. Vigyázz, nehogy túlzottan befelé fordulj, ügyelj arra, hogy a szívedben az érzések ne dermedjenek meg.

Amíg a visszahúzódás, a befelé figyelés tart, jó alkalom van arra, hogy átgondold mi okozhatna több örömet az életedben és mi vagy ki az, ami vagy aki hátráltat, mit nem érdemes tovább erőltetni, magaddal vinni majd az új évre. A fény erre világít rá.

Írd fel!

Tudd, hogy a Bak jegy kedvezőtlen időszak a szerelemre, a felszínes csevejekre, a túlzó és könnyed szórakozásra, ezért inkább az igaz barátokkal, támogató társakkal töltsd az időt építő, értékes és tartalmas beszélgetésekkel.

Jógázz és minden más jön! Érdemes egy sankalpát megfogalmazni, egy pozitív megerősítő mondatot, egyes szám egyes személyben fogalmazd meg magadra vonatkoztatva, és ügyelj arra, hogy ne tartalmazza a nem szót. Türelmes vagyok – amikor elkezdtem jógázni ez volt a sankalpám hónapokig. Minden nap ébredés után közvetlenül és elalvás előtt ismételd el, vagy gyakorlás kezdetekor vagy a végén.

Keresd a belső fényt, hogy hazatalálj önmagadhoz.

Áldott ünnepet!

Brávácz Alexandra