a

A meditáció egyetemes. A meditáció emberfeletti.

Sokszor kapom a kérdést, hogy lehet-e mondjuk jóga a mosogatás, tehát az is jógának számít-e, amikor végzek egy bármilyen, tetszőleges hétköznapi tevékenységet és azt teljes koncentrációval, odafigyeléssel és odaadással végzem. A válasz igen is és nem is.

A tudattal foglalkozni lehet, nem csak miközben meditációs ülésben ülünk, de a jóga végső célja nem a cselekvés jógája, hogy abban elmélyüljünk, amit épp csinálunk. Persze igaz ez az ászanára is, tehát amikor jógának mondjuk azt, hogy testgyakorlatokat végzünk. Az csak egy lépcsőfok, de miért is állnánk meg félúton?

A jóga valódi, végső célja a belső világ feltérképezése, pont az az állapot, amikor leáll a cselekvés és azzal foglalkozunk, ami akkor történik.

Azt nézzük meg, ami van.

Ezért fontos a megfelelő nyugodt, csöndes, ingerszegény környezet megteremtése és a mozdulatlanság a testben.

Egy stabil, kényelmes ülőhelyzet az, ami biztosítja, hogy valóban a tudattal foglalkozzunk.

A meditáció lényege önmagunk megismerése, a saját tudati működésünk megismerése.

Kicsit trükkös a helyzet, hiszen a saját tudati működésünkkel akarjuk megismerni a saját tudati működésünket, ez első hallásra úgy tűnik, mint egy csapda, hiszen amikor valamit meg akarunk ismerni, sohasem önmagával vizsgáljuk meg, hanem használunk egy tőle eltérő eszközt, mondjuk egy mikroszkópot vagy más vizsgálati tárgyakat.

A meditációban a tudatot használjuk erre. Ezért rendkívül fontos a hétköznapi tudattól a meditációban egy lépéssel hátralépni, hogy meg tudjon jelenni a megismerő tudat, ami aztán tud úgy működni, mint egy mikroszkóp. És ehhez kell a csend, mert a fogalmi gondolkodás lekorlátoz, valamilyennek láttatja velünk a világot, minősít, ítél, akar vagy elutasít. A meditációban ezeket a korlátokat vagyunk képesek lebontani.

Az egésznek a szépsége, hogy amikor így ülünk, a saját egyéni tudatunkkal vizsgálódva, akkor ezáltal nem csak önmagunkat, hanem az egész világmindenséget képesek vagyunk megismerni.

A meditáció egyetemes. A meditáció emberfeletti.

Gyakoroljuk minden nap, ha nem akarunk önmagunkba zárva létezni.

Brávácz Alexandra