a

A záróvizsga

Michael Ende A végtelen történet című könyvében, ami hatalmas kedvencem és egyébként filmen is csodálatos, a szfinx-kapuk csak azt engedik át, aki igaz ember, aki nem fél, akinek nincsenek hazugságok a szívében. A szfinxek ugyanis egyenesen az ember szívébe látnak. Csak az léphet át, aki képes szembenézni valódi önmagával, akik tisztában van saját képességeivel, értékeivel és azokat megfelelően használja.

Valahogy ez történik most velünk is, elindult a nagy mester, a Szaturnusz, visszafelé.

Az asztrológia iránt érdeklődők olvashatták, hogy egy kiemelt esemény következett be a napokban, a Szaturnusz retrográd. Ez az időszak egészen október 22-ig tart.

A Szaturnusz az összeszedettség. A lassú, karmikus tanító, aki most könyörtelenül levizsgáztat mindenkit. Persze mindezt csak azért teszi, hogy kiderüljön, valójában merre is kellene menned. Nincs félrebeszélés, nincs mellébeszélés. A kérdés az, hogy komolyan gondolod vagy csinálod azt, ahogy eddig éltél vagy amit elterveztél. Hogy mennyire vagy szétcsúszva és szétesve.

A valódi kérdés igazából az, hogy komolyan veszed-e önmagad.

Azt is megkérdezi, hogy van-e kellő önbizalmad, elég magabiztos vagy-e, hogy hiszel-e magadban. Hogy abban, amit csinálsz, tényleg elég jó vagy-e, vagyis mindent megteszel-e. Legyen az a hivatás vagy a szülőség, barátság vagy bármi.

Nem feltétlenül rossz ez, mert így majd nem lesznek fölösleges köreid. Nem azért vagy vizsgáztatva, hogy elbukj, hanem pont ellenkezőleg, hogy kiderüljön, hogy jó felé tartasz-e. Azt csinálod, ami a dolgod, a megfelelő partnerekkel vagy sem.

Kiderül, van-e erőd és kitartásod a próbát kiállni, hogy elég erősek és tiszták-e a szándékaid.

Kiderül, hogy eddig csak egy felvett szerepet játszottál vagy tényleg a saját életedet éled. Legyen szó megint párkapcsolatról vagy munkahelyről, bármiről. Most az életed szinte minden területe úgyis meg lesz kérdőjelezve.

A Szaturnusz retrográd a hazugságvizsgáló. Ami nem a te utad, ott biztosan lelassít. Lehet, le is állít. A próba kedvéért nehézzé teszi.
Korlátoz, mert ha ezt kiállod, akkor viszont tovább fog engedni. Ha pedig továbbenged, akkor nagyon nagyot lépsz majd előre.

A Szaturnusz az idő ura. Az összehúzódás. A nélkülözés. Az aszkézis.

Aki most ezt a hátráltatást nem tudja kivárni, az elbukik.

Ő a szigorú, a nyomasztó, aki eddig mindent megfigyelt és számon tartott, aki ismeri minden gondolatod és érzelmed, aki mindent feljegyzetelt, aki elöl nem lehet semmit elrejteni. Ő a kikerülhetetlen, a kérlelhetetlen. A Szaturnusz kötelezővé tesz mindent, rákényszerít a jó útra, vagy ha kell, letérít.

Vele nem lehet egyezkedni vagy megbeszélni. Nem. Az lesz, amit ő mond, de annak alapján, amit eddig akartál és tettél.

A Szaturnusz az önmagunkkal való őszinte szembenézést váltja ki. Lerántja a leplet és megmutatja, ha a király meztelen.

Irányít. A Szaturnusz, a guru, az apa figura az életünkben. Egyébként ténylegesen is az apánkkal való kapcsolatunk felülvizsgálatát és rendezését is megköveteli.

Ő a múlt. Az, ami a hátunk mögött van. Visszatekintésre is kényszerít.

Terítékre kerülnek a struktúráink, amelyek mentén éljük az életünket, a fegyelem, az önkontroll. és az erőnk. De a vallás, a hitünk is.

Kiderül a valódi életfeladat, ha ez eddig kérdés volt még benned. Hogy mi a te utad. Hogy valóban komolyak-e a szándékaid.

A Szaturnusz most mindent kikérdez és ellenőriz.

A Szaturnusz nem a gondoskodó, hanem kőkeményen megfogja a grabancod és megmutatja, hogy merre menj és persze azt is, hogy merre ne menj. Akkor is, ha ez neked most nem fog elsőre tetszeni.
Viszont végre feketén-fehéren fog látszani, hogy neked igazából mi számít, mi az, ami valójában fontos az életben.

Hogy ki vagy te.

A kamu ami nem igaz, ami hamis, az most megmutatkozik.


Namaste
Brávácz Alexandra