a

Érzelmi reakciók

Ha történik velünk valami vagy valaki mással a környezetünkben, legyen az egy közeli rokon, az élettársunk, gyerekünk, férjünk, feleségünk vagy a barátunk, munkatársunk, szomszédunk vagy egy idegen, ha csak olvassuk a neten vagy az újságban, hogy valakivel mi történt, érdemes minden esetben tudatosan megvizsgálni a reakciónkat és higgadtan és tudatosan végiggondolni, hogy az adott történésekre hogyan érdemes reagálni.

 

Nyilván a jóga ajánlása, hogy pozitívan, de visszafogottan, ha pedig rosszat olvasunk, látunk, akkor semlegesen. Ez nagyon nagyon nehéz, mert az érzelmi reakció iszonyú gyors és ha nem tisztítottuk meg még teljesen a mintázatainkat, automatikusan eláraszt bennünket.

Hogy miért olyan fontos ez? Hogy ne sodorjon el bennünket az élet.

Mindegy ilyen szempontból, hogy jó vagy rossz történik, a lényeg mindig az, hogy mi mennyire billennünk ki. Vagyis hogy milyen az érzelmi reakciónk, és hogy mit gondolunk és mit cselekszünk egy történés kapcsán, akár mit posztolunk a Facebookon, hiszen itt (is) éljük az életünket.

 

Tehát a jóga szerint hogyan érdemes akkor reagálni a körülöttünk zajló hétköznapi eseményekre?

Nagyon egyszerű.

Ha öröm ér valakit, akkor szeretettel, barátsággal forduljunk felé.
Ha bánat, akkor érezzünk részvétet.
Ha valaki erkölcsösen viselkedik, helyesen cselekszik, az derűvel töltsön el bennünket.
Ha valaki erkölcstelenül viselkedik, helytelenül cselekszik, akkor forduljunk felé nemes egykedvűséggel.

Vagyis:

Ha azt látjuk, hogy valakit öröm ér, például férjhez megy, kisbabája született vagy ötösre vizsgázott, valamit elért, érezzünk mi is boldogságot, a féltékenység, az irigység, a düh vagy harag helyett.

 

Ha azt látjuk, hogy valakit fájdalom, szenvedés ér, eltörte a lábát, nem sikerült neki valami, beteg lett, akkor a közömbösség, a káröröm, az elutasítás helyett tanúsítsunk részvétet. Megkérdezhetjük például, hogy hogy van, tudunk-e valamit segíteni,, de ne vonódjunk be túlzottan. Mindig úgy érezzünk együtt valakivel, hogy ne vegyük át egészen a fájdalmát, ne borítson be, vagy nyomjon le minket a másik bánata.

Ha azt látjuk, hogy valaki jól cselekedett egy adott szituációban, pl. átsegítette a vak embert, összegyűjtötte a szemetet, adakozott a szegényeknek, akkor rosszindulat vagy irigység, utálkozás, a tett vitatása helyett, gondoljunk rá derűvel.

 

Ha azt látjuk, hogy valaki rosszul cselekedett, például valamilyen bűnt követett el, vagy nem teljesítette a kötelességét, akkor forduljunk felé semlegesen, ne ítéljük el, ne érezzünk kárörömöt, ne minősítsük, ne mondjunk ítéletet, ne bíráljuk, ne vádoljuk meg és ne dörgöljük az orra alá. Nagyon jellemző,hogy közügyekben bíráskodunk, legyen az például egy politikai kérdés, holott rengeteg tényezőt nem ismerünk, nagyon sokat nem értünk és tudunk a történetből, csak érzések, benyomások alapján ítélkezünk.

Mindig cseréljük le a bennünk felmerülő túlzott érzelmeket, elsősorban a negatívakat pozitívra, mert amit érzünk vagy akár kiírunk, legyen az egy egyszerű bírálat, vagy ha valakit elítélünk a cselekedetei miatt, azokkal a negatív érzelmekkel, megnyilvánulásokkal magunknak ártunk elsősorban.

Minden visszahullik ránk. És minden negatív gondolat nagyra nő bennünk és nekünk lesz ártalmas.

Fogd vissza magad! Maradj mindig középen!

 


namaste

Brávácz Alexandra