a

Hegyezd ki a tudatosságodat!

Oroszlán-Telihold lesz holnap (2022.02.15.), a hatása már pár napja érezhető. Az önérzeted jelölője olyan kérdéseket vet most fel, hogy hogyan tudnál kiteljesedni és a saját életed felett a hatalmat visszaszerezni. Mert lehet, hogy most úgy érzed, mások irányítanak és nem a saját életedet éled.

Nem akarsz senkinek megfelelni, senkihez alkalmazkodni, a saját utadat akarod makacsul járni, tekintet nélkül másokra.

Túlsúlyba kerülhet benned az erőszak, a gőg és egy rendkívül magas fokú érzékenység, sértődékenység.

Tartsd meg a tudatosságodat és ne tegyél hirtelen mozdulatokat, akkor sem, ha úgy érzed, hogy igazságtalanság ér.

Megjelenhet benned a békétlenség, a tiltakozás, a beképzeltség, az önteltség, a mások lenézése és leszólása, a mások hibáztatása és minősítése. Vigyázz a nyelvedre, a gondolataidra és az érzelmeidre, ne gyárts magadnak fölöslegesen ártó karmát.

Hegyezd ki a tudatosságodat!

Lehet, hogy eddig úgy érezted, túl kicsi az az élettér, amiben vagy akikkel együtt élni kényszerülsz. Föl és alá mászkálsz idegesen, mint a ketrecben tartott nagymacska. Most elképzelhető, hogy felmerüljön egy feltartózhatatlan vágy benned, hogy kitörj innen.

Pedig mindez csak illúzió.

Vajon jól érzékeled-e és jól látod-e magadat, tényleg egy nagymacska vagy és a ketrec valóban ketrec? Mert lehet, hogy valójában kiscica vagy egy hatalmas, szabad palotában. Csak mivel ezt nem látod, nem is tudod kihasználni a számodra feltáruló lehetőségeket.

Hogyan állsz az alázattal? Miért akarsz te mások felett uralkodni, amikor először magadon kellene. Miért ragaszkodsz olyan könyörtelenül az elveidhez? Valójában így csak bebetonozod magadat és korlátozod önnön szabadságodat.

A jóga azt mondja, szabadságunkat az korlátozza, hogy azzal azonosítjuk magunkat, akik nem vagyunk valójában. Az ahamkára – az én-csináló a tudatnak az a része, amely azt hiteti el veled, hogy van ilyen, hogy én. Ez egy hamis egó, ami most jól kikéri magának a dolgokat. Mert neki minden jár.

Ne a külső szabadságra vágyakozzál, hanem a belső szabadságot találd meg! Ne ragaszkodj annyira semmihez!

Weöres Sándor mondja: Légy szigorú önmagadhoz, de ne gyötörd természetedet. Bontsd le szeszélyeid, sóvárgásaid, nem azért, hogy nélkülük nyomorogj, hanem, hogy folyhass, mint a víz, és biztos lehess, mint az ég. A szabály nem arra való, hogy beléje börtönözd magad; legyen lakószobád, szabadon ki-be járhass, dolgod szerint. A szabály semmit sem ér, ha elhatározásszerűen viseled, ha komoran és konokul csörömpöl rajtad; a szabály akkor jó, ha érzéseidbe ivódik és finoman, hajlékonyan támogat.

Szabályok vannak. Keretek vannak. A szabadság csak bizonyos szabályok, keretek között értelmezhető.

A szabad lélek impulzusai és intuíciói alapján cselekszik, amiket a gondolkodásával választ ki. A nem szabad lélek is meghatározott intuíciók alapján cselekszik, de hogy miért éppen azt az intuíciót választja, azt nem gondolkodással, hanem addigi élményeiből meríti.

Tehát szabad ember az, aki tudatosan és nem ösztönösen, a szokásai, mintái, karmája szerint cselekszik.

Uralkodj önmagadon és tanulj meg alkalmazkodni másokhoz és együttműködni másokkal – ez maga a jóga.

Namasté

Brávácz Alexandra