a

Szerelem szerelem – sötét verem?

Ha olyan párkapcsolatban vagy, ahol a másik elérhetetlen, mellőz, ahol azt mondja, most elmegyek, mert térre van szükségem, ahol azt mondja, arra van szükségem, hogy egyedül legyek, ahol nem hív vissza, magától nem keres, ahol azt érzed, igazából nem vagy értékes számára, ahol minden nap meg kell küzdened a másik szeretetéért és figyelméért, mert azt nem adja ingyen, akkor gyanús, hogy a kapcsolati mintád sérült.
Nem a partnerrel van a baj, illetve nem csak vele, hanem elnézést az egyszerű fogalmazásért, hanem veled. Ezt úgy értem, hogy neked kell valamit tenned.
Ő mindent elkövet annak érdekében, hogy a macska-egér játék állandó legyen, kényesen ügyelni fog az egyensúlyra, hogy anniyra azért ne engedjen el, hogy eszedbe jusson elmenni, ezért ahogy billen az egyik oldalra, máris mindent elkövet, hogy visszahúzzon. Ekkor jön egy érzés, hogy megőrültél, hogy nem érted, a saját józan ítélőképességedben is kételkedsz. Egy pillanatra megnyugszol, és azt hiszed, nagyon szeretnek. Ahogy megnyugszol, indul újra a játék. Örök játszma ez, éveket lehet eltölteni kapálózva szánalmasan egy ilyen veremben.
De nem ő tehet róla. Nem ő a hibás. Nem őt kell utálni, meg hibáztatni, meg boncolgatni, meg megérteni akarni. Persze magadat sem, hanem lépni kell. Csak merre?
Persze kiléphetsz ilyenkor a kapcsolatból és van, amikor ez rövid távon enyhülést és megoldást is hoz, mert a másik már annyira abuzív és ártó, hogy neked már nagyon nem éri meg. De hosszútávon, tartós megoldáshoz több kell. És van, hogy hosszú időt kell eltöltened egyedül, hogy megértsd a mintázatodat és ki tudd dolgozni magadból.
Több ok miatt kapcsolódunk szenvedélyesen egy ilyen húzd meg – ereszd meg emberhez.
Az egyik az, hogy ez az ismerős, ezt tapasztaltuk meg gyerekkorban, hogy anya vagy apa szeretetéért meg kellett küzdeni. Az égett belénk, hogy elhagyott bennünket, hogy elérhetetlen volt érzelmileg, hogy nem figyelt ránk, hogy nem volt érzelmileg jelen. Ebben az esetben ez lesz a mintánk és a párkapcsolatunk is ilyen lesz.
A másik, hogy azért is keresünk vagy találunk ilyen partnert – és ez sokkal durvább mint az előző – mert egy ilyen partner mellett tulajdonképpen nincs az a veszély, hogy neked ténylegesen el kelljen köteleződnöd. Tehát nem ő nem tud elköteleződni (persze ő sem), hanem te! Mindig amikor azt mondod, ő az, aki nem kéri meg a kezed, ő az, aki nem menne hozzád feleségül, nézz őszintén és mélyen magadba, mert te vagy az, aki tulajdonképpen képtelen közel kerülni a másikhoz! Ezért választasz egy ilyen embert. Mástól félsz, mint a tűztől, csak ott azt úgy fejezed ki, hogy ő unalmas. Pedig az lenne a jó neked!
Amikor ennyire sérült a kapcsolódási mintánk, akkor nem tudunk kapcsolódni, egészen addig, amíg erre nem látunk rá és nem fogadjuk el, majd megfelelően segítséget kérve, ki nem tisztítjuk magunkból. Mert a jó hír az, hogy ki lehet!
Az utóbbi a súlyosabb, mert az elsőt tudjuk, már minden pszichóezóspiri csapból ez folyik, de ez a második ez az, ami igazán benne tart a helyzetben és rabul ejt egy ilyen kapcsolatban.
Akkor jó egy kapcsolat, ha megpihenhetsz benne, ha nincsenek nagy kilengések, ha néha azt érzed, nem történik semmi, néha átlagosan hétköznapi. Ha kiszámítható, ha biztonságban érezheted magad, ha nem félsz attól állandóan, hogy a másik elhagy. Ha nem kell rettegned.
Ahol nem kérnek cserébe semmit a szeretetért, ahol képesek neked mindent odaadni a szeretetért. Ahol nem tartják vissza a szeretetet, ahol nem kell könyörögnöd és lehajolnod érte, ahol nem kell semmit tenned, ahol önmagad lehetsz és nem a másik kívánságait kell lesned.
Sokszor kérdezitek, hogy van-e olyan, hogy az Igazi. Létezik-e ikerláng és hasonlók. Ne másban keresd az Igazit!
Szerintem mielőtt ezt a kérdést felteszed, sokkal fontosabb kérdés ahhoz, hogy magadnak kell önmagad számára az Igazivá válni. Legyél először magadnak Mr. vagy Mrs. Big.
Ess szerelembe önmagaddal!
Na nem, nem olyan nárcisztikus, öntelt módon, hanem egy feltétel nélküli, odaadó, türelmes, elfogadó, nyitott, önmagadra kíváncsi odaadással szeresd magadat. Lásd szépnek magad kívülről és belülről. Ez a világ egyik leghenezebb dolga, főleg ha gyerekkorban ezt nem kaptad meg és mindig kapálózni kellett mások szeretetéért. Koldulni egy kis szeretetetmorzsáért. Meg, hogy elfogadjanak. Téged bátorítottak, ha hibáztál vagy sosem tudtál semmit jól csinálni?
Ne várj arra, hogy valaki kiegészítsen, hogy a másik feledet megtaláld, mert te önmagadban már most teljes vagy. Nem ezért jó párkapcsolatban élni, nem a teljesség megéléséhez kell a másik, hanem mert a teljességedből jó adni a másiknak. A párkapcsolatban nem kérünk., csak adunk.
Kezdd tehát önmagaddal és ha képes leszel szerelmes lenni magadba, akkor fog jönni az Igazi, aki neked az lesz, ott akkor abban a pillanatban.
Ne engedd, hogy bárki, magadat beleértve, a váróteremben tartson.

Namaste
Brávácz Alexandra