a

Elengedés

Van, hogy szeretsz valakit, de mégis el kell őt engedned. Hiába szeretnéd azt, hogy mindig veled legyen, hogy mindig melletted legyen, hogy ő ott legyen neked. Van, hogy ez valamiért nem lehetséges. Van, hogy a másik nem akarja vagy nem képes átlépni a saját határait, van, hogy te nem akarod vagy nem vagy képes átlépni a saját határaidat. Ekkor ez a határ egy fal lesz köztetek. Először csak nem érzitek egymást, aztán olyan magas és vastag lesz az a fal, hogy nem is látjátok és meghallani sem tudjátok egymást már. A fal szétválaszt. Vonalat húz, külön tart. Te vagy ő egymás helyett a falhoz kezdtek el kötődni. Ragaszkodsz egy elvhez, egy gondolathoz, egy érzéshez, amit nem tudsz magadban megsemmisíteni. Bekerül a bőröd alá, a pórusaidba, a húsodba, a csontodba, a lélegzetedbe. Áthat és nem tudsz tőle szabadulni.

Akkor van vége. Akkor kell elengedni.

Ha elengedsz valakit, nem azt jelenti, hogy már nem szereted őt. Hogy feladod. Nem kell félned az elengedéstől, mert az elengedéssel nem azt mondod, hogy nem szeretnéd. Az elengedéssel nem a szeretetet engeded el, azt így nem lehet. Sőt, lehet, örökre szeretni fogod, életed végéig, viszont mégis most el kell engedned a közelségét.

Elengedni valakit azt jelenti, hogy magadat eléggé szereted.

Magaddal egy egészséges kapcsolatban vagy és ha neki nemet is mondasz, magadra viszont igent. Így tudsz önmagaddal egy őszinte, biztos és örök szövetségben maradni. És ez a legfontosabb.

Az elengedés akkor nem megy, ha magadat nem szereted. Vagy magadat nélküle nem szereted. De ha magadat csak vele együtt szereted, akkor te nem vagy egy egész. Hogy te egy egész legyél, az a másik legfontosabb.

Elengedni azt jelenti, önmagamat választani. Elengedni azt jelenti, fontos vagyok magamnak, tudom magam értékelni.

Elengedni azt jelenti, önmagad választani, akkor is ha fáj. Mert már tudod, hogy az, hogy ki mennyire szereti saját magát az alapja annak, hogy mennyire tudja jól szeretni a másikat.

Elengedni azt is jelenti, bizonyossággal tudni, hogy szerethető vagy.

Minden párkapcsolatnak ez az alapzata. A párkapcsolat alapzata a kapcsolat önmagaddal.

Hari Om

Brávácz Alexandra