a

Oktatót válassz, ne stílust

Sokszor kérdezik tőlünk azok, akik még sosem jógáztak előtte, hogy melyik órára menjenek, rengeteg telefont és emailt szoktunk kapni e témában. A válaszom mindig ugyanaz, teljesen mindegy, milyen céllal érkezel a jóga útjára, legyen az egy fizikai ok, például fáj a hátad, vagy rendszertelen a menstruációd, vagy túl stresszes vagy, nehezen tudsz dönteni, boldogtalannak érzed magad, szorongsz, pánikolsz, életmódot szeretnél váltani, ne jógaórát vagy stílust válassz, hanem oktatót! Vagy akár oktatókat.

Találd meg azt az embert, akinek szívesen megfogod a kezét és engeded, hogy vezessen.

A jógában az a legfontosabb, hogy te és az oktató együtt tudtok-e rezonálni, hogy érzed-e, hogy az oktató rád tud-e hangolódni, biztonságban érzed-e magad mellette. Ez a legfontosabb. Mindenkinek más jön be, mindenki máshoz tudsz kapcsolódni, nincs rossz oktató, olyat keress, akivel összhangban tudsz lenni.

Ezért érdemes nálunk több órát kipróbálni, több oktatóhoz elmenni, hogy rájöjj, neked mire van leginkább szükséged, mert ez nem mindig egyből világos és magától értetődő.

Nálunk csak olyan oktatók dolgoznak, akik rendkívül elhivatottak, szakmailag magasan képzettek, nagy tapasztalatuk van a saját gyakorlásukban.

Soha ne menj olyan oktatóhoz, aki maga nem gyakorol.

Különböző korú, élethelyzetű, nemű oktatók várnak nálunk, mindenki máshova helyezi a fókuszt, mindenki mást helyez előtérbe a legjobb tudása, aznapi hangulata, kedve, irányultsága szerint. És ami a legfontosabb, mindenkinek más a stílusa!

Ha egy lassabb, meditatívabb órára vágysz, gyer hatha jógára, gerincközpontú vagy ajurvédikus órára – itt életmódról is lesz szó, ha áramlóbb, dinamikusabb órát szeretnél kipróbálni, akkor a flow jellegű órák felelnek meg számodra leginkább, ha magyarázósabb, eszközös órát keresel, akkor tiéd lesz az Iyengar jóga, ha az energetikai rendszer és a légzés érdekel, akkor a Kundalíni, ha női témák érdekelnek, akkor a női jóga. Ha a levegőben szeretnél lógni, akkor Aerial jóga. nyilván kismamaként a kismama órán a helyed, ha meg a gyerekedet hoznád, akkor van nálunk gyerekjóga is.

Teljesen mindegy, hol találod meg magad, mert a jóga célja egy: citta vrtti nirodha, a gondolatok megszüntetése. Ha képes vagy megtanulni, hogyan állítsd le az örökös kattogást, akkor tudni fogsz magadra figyelni, ha képes leszel magadra figyelni, akkor rájössz, hogyan működik a tested, milyen érzelmek kavarognak benned, akkor képes leszel a blokkokat oldani, amik a bent ragadt érzelmek miatt keletkeztek a testben. A jógában a test felül közelítjük meg a lelket.

Minden egyensúlytalanság, minden fájdalom, minden elakadás a tudatlanság, a mintád nem ismerése miatt keletkezett.

Lépj hát te is arra az ösvényre, amely egy mély önismereti útra vezet. Közben persze múlik majd a fájdalom, erősödik a test, egyenesebben és emelt fővel tudsz járni, jobban tudod kezelni az élet nehézségeit. Könnyebben túl teszed magad problémákon, egyyüttérzőbbb vagy és valahogy azt veszed észre, minden könnyebben megy.

Persze ehhez, mint mindenhez, rendszeresség kell, heti többszöri gyakorlás csoportban és egyéni jóga is szükséges otthon. Az egyéni jógában is támogatni fogunk, erre dolgoztunk ki egy teljesen új programot Marcival, de még néhány részlet szükséges, mire kijövünk ezzel.

Nem az élet változik meg, hanem te változol meg a gyakorlás által. Persze akkor számodra meg is változik az élet.

Ezért jógázunk. Minden más csak körítés és inkább köt, szenvedéshez vezet.

Az igazi jóga viszont felszabadít.

Brávácz Alexandra