a

Tudatos reggel – tudatos nap

Fontos számomra, hogy legyen egy ismétlődő ritmusa a reggeleimnek, ami mindig ugyanúgy zajlik, főleg azért is mert utána minden napom más, mindig máskor vannak az óráim, mivel általában hétvégén is tanítok, nálam a hétfő és a kedd sokszor a hétvége, vagy el is marad, ezért a reggelek az enyémek, azokhoz ragaszkodom. A reggeli rutin jól megalapozza a napom. Persze akkor is fontos, hogy ez állandó legyen, ha valakinek fix időbeosztása van, mert szerintem jó és hasznos minden napot ugyanúgy kezdeni, rendkívül nagy stabilitást és tudatosságot ad a hétköznapoknak.

Tehát magamtól kelek és általában ugyanakkor, sosem kelek órára. Hogy mikor kelek az nagyon függ attól, hogy mikor fekszem le, de abban is igyekszem következetes maradni. Igazából évek óta nem alszom hosszabban, akkor sem, ha szabadnapom van, sosem volt annyira fontos az alvás, mint a gyakorlás, a gyakorlástól sokkal többet kaptam mindig is, sokkal többet ért, persze ehhez időben le kell feküdni.

Beágyazok, ablak nyit. Fontos nekem, hogy ahol alszom, ott rend legyen, nagyon ritka az, amikor ez elmarad.

Mosdó, tisztálkodás.

Almaecetes víz, vagy bármilyen más víz. Teát, kávét nem iszom reggel, egyszerűen felkelés után nem tudok semmit magamhoz venni, erre már rászoktam, mert mindig előnyt élvezett a jóga.

Kutyasétáltatás.

Jóga. Minimum 15 perc, de inkább fél óra, ma sikerült 60 percet gyakorolnom – az idő nálam nagyon változó, a kedvemtől és a teendőimtől függ. Meditáció ugyanez 5- 15 perc.

Reggeli.

Csak ezek után nyitom ki a gépemet, telefonomat.

Van egy fogadalmam, hogy amíg nincs meg ez a rutin, addig nincs a külvilággal kommunikáció, nem szeretném, ha elvinne. Jó ha a hálószobában nincsen se gép, se telefon, hogy ne csábuljak el. Erre ügyelek, persze, előfordul, hogy este mégis megnézek egy filmet.

Így indul általában a napom, legközelebb írok reggeli ötleteket is. Ma egy turmixot reggeliztem, amiben volt banán, mandulatej, spenótlevél, salátalevél, egy alma, és mivel fahéjmániás vagyok, megbolondítottam egy kis fahéjjal és kardamont is dobtam bele.

Legyen csodaszép napotok!