a

A kincs sosem hivalkodik

Ha valaki úgy jön hozzám, hogy elkezdi szidni azt a jógaoktatót vagy bármilyen segítőt, akinél addig járt, elküldöm, mert tudom, hogy egy hónap múlva lehet engem fog máshol kibeszélni. Vannak, akik ebből sportot űznek, vannak, akiknek nem lehet segíteni.

Ha valakiről rosszat mondasz, az egyedül téged minősít.

Amikor valakit kibeszélsz, amikor valaki felett ítélkezel, magadról beszélsz, ha valakiről mondasz valamit, akkor az egyedül rólad szól és igazából semmi köze a valósághoz.

Én nem hiszem el neked, amíg meg nem tapasztalom.

Az nekem mindig gyanús, ha engem valaki felmagasztal és túlzásokba esik, mert ugyanaz az ember hamarosan meglát bennem majd valamit, ami nem illik bele a felmagasztalt általa rólam alkotott képbe és akkor csalódik, pedig csak az a kép volt hamis.

Mindig hajlamosak vagyunk tanítókat túlzottan magunk fölé helyezni, pedig csupán abban mások, ahogy a mondás tartja, hogy a mester többször hibázott, mint ahányszor a tanítvány egyáltalán próbálkozott. A mester régebb óta jár az úton. Amikor te elmész valakihez tanácsot kérni, akkor az az ember az eddig összes tanultat, megismertet, látottat, hallottat fogja magából előhúzni és annak alapján fog neked segíteni.

A segítő szakmához élettapasztalat kell, persze ez nem azt jelenti, hogy mindenki, aki idősebb tud segíteni is.

A mester sem tökéletes és ezt nehéz elfogadni. De senki sem az, ez benne a szép. Abban tart csak előrébb valaki, aki tanít, hogy ezerszer többször hibázott már, mint ahányszor te egyáltalán próbálkoztál. Ő már ezerszer próbálta. Ha te elmész, akkor az ő addigi energiabefektetését fizeted ki, nem azt, hogy ő tökéletes.

Sajnos tele van a közösségi média tökéletesebbnél tökéletesebbekkel, soha ne higgy ezeknek a képeknek. Miért akarsz másokat becsapni?

Anyám mindig azt mondta, csak az ökör tanul a saját kárán. Szerintem ez nagyon nem így van. Tanulni az ember csak a saját hibáján keresztül tud, csak a saját tapasztalatból lehet igazán levonni következtetéseket. Nincsenek sablonok. Te nem tudsz az én tapasztalatomból tanulni, ha én nem rakom magam hátrébb. Ezért is nagyon nehéz a segítő szakma, mert az én tapasztalatomból én neked csak akkor tudok jó tanácsot adni, ha képes vagyok alázattal felajánlani magamat a felsőbb tudatosságnak és a saját énemet, személyiségét, egómat képes vagyok hátrahagyni. Akkor bele tudlak vinni egy olyan helyzetbe, amiből te majd tanulsz. De nem én mondom meg a tutit, csak rávezetlek, neked kell rajta végigmenni.

És az is hozzátartozik az igazsághoz, hogy nem mindenki mindenkivel kompatibilis, ilyen is van.

Merj hibázni! Inkább csalódj ezerszer, minthogy egyszer is elkerüljön a boldogság. Az élethez hozzátartozik a csalódás, a hibázás, ha meg sem próbálod, akkor soha nem fogod elérni. Nem baj, ha nem sikerül, ha nem jön össze, a lényeg, hogy próbálkoztál, mert a sok-sok próbálkozásból jön egyszer az igazi.

Nem minden az, ami annak látszik és ezt nehéz elfogadni. Egy ilyen világban, ahol csak a szépet osztjuk meg a nyilvánossággal, ott egy teljesen hamis képet mutat magáról mindenki. Nagyon megtévesztő tud lenni és az legyen mindig gyanús, ha valakinek a profilja úgy néz ki, mint a cukorbolt, édes és teli, ott biztos nem stimmel valami.

A kincs sosem hivalkodik.

Brávácz Alexandra

Fotó: Erdélyi Ágnes